Faceți căutări pe acest blog

marți, 26 noiembrie 2013

Zacusca de fasole










O minunatie de zacusca, chiar mai buna decat cea de vinete, incercati-o si nu veti regreta. Serviti rece din beci sau frigider

1 kg  fasole alba
500 gr morcovi
1 kg ardei capia rosii,
1/2 kg ceapa rosie
1/2 kg ceapa alba
500 ml ulei de buna calitate
1/2 borcan de 720 pasta concentrata de tomate (sultan), vreo 400 gr
2 catei de usturoi
1-2 lgt bicarbonat
1 lgt rasa de zahar pentru gust si fiert
1 lgt rasa sare mare pentru muraturi
piper boabe
coriandru
sare
cateva boabe de ienibahar
cimbru
foi de dafin
frunze de telina optional

varianta cu ardei congelat : 1 kg ardei capia congelat (doua pachete, 18 bucati)

Fasolea se alege, se spala in doua trei ape dupa care se pune la inmuiat in apa calduta dar nu fierbinte de seara pana a doua zi (eu am pus 1 kg dar puteti folosi mai putin). A doua zi o punem la fiert in apa calda impreuna cu un morcov, un cartof, un pastarnac, usturoi si o ceapa. Fierbem vreo ora dupa care aruncam prima apa si punem alta fierbinte. Spumam fasolea ori de cate ori este cazul. Adaugam condimentele, bicarbonatul si zaharul care se folosesc pentru a ajuta fasolea sa fiarba, deasemenea mai puteti pune si o lingura de metal sa fiarba in zeama. Ardeiul se coace, se presara cu sare si se acopera dupa care se curata de coaja si seminte. Il dam prin masina de tocat si pastram si zeama scursa. Ceapa se macina si ea separat, la fel si morcovul. Fasolea fiarta se scurge, se inlatura legumele si se da prin masina de tocat dupa care daca doriti se paseaza o data si cu mixerul, mie imi place sa iasa ca o pasta dar puteti lasa fasolea intreaga sa iasa bob cu bob. Incalzim uleiul, calim mai intai ceapa vreo 20-30 de minute pana-si schimba culoarea dupa care adaugam morcovul si mai lasam inca pe atat. Ceapa trebuie bine calita si apoi urmeaza celelalte legume. Adaugam si ardeiul cu tot cu zeama si mai tarziu fasolea. Daca aveti ardei congelati nu folositi toata zeama pentru ca se lasa multa apa. Spre final potrivim de sare si adaugam bulion. Tineti cont ca bulionul este sarat, mai bine puneti sare treptat si gustati. Se poate face si cu rosii dar necesita mai mult timp de fierbere. Amestecam mereu sa nu se prinda. Dam putin si la cuptor si cand e gata o punem in borcane fierbinti. Din cantitatile astea mi-au iesit 8 borcane de 400.

Niciun comentariu: