Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 23 martie 2016

Iaurt de casa





1 pahar mic de iaurt de 140 gr, 2 l lapte de tara sau lapte din comert pasteurizat nu UHT

Varianta I :

Se pune laptele la fiert si cand este gata caimacul se amesteca in lapte nu se arunca. Se unge carafa pana sus cu iaurt, se ia putin din laptele caldut, nu fierbinte si se amesteca treptat cu iaurtul din carafa dupa care se adauga restul de lapte. E bine sa folosim recipiente de sticla, sau oala de lut, se acopera dar nu etans pentru ca trebuie sa respire si se lasa vreo 12 ore in bucatarie pana a doua zi cand se da la rece. Daca il vreti foarte acru asa cum imi place mie se lasa 2-3 zile in bucatarie sau chiar o saptamana.

Varianta II :

2 l lapte de vaca crud, nefiert se amesteca cu un iaurt mic și se pune în recipiente de sticla sau vas de lut 2 sapt în bucătărie pana se acreste.

- se mai poate face cu o parte lapte crud si o parte lapte fiert caldut si iaurt
- se poate folosi 1 lg -2 smantana grasa 16% sau chefir in loc de iaurt pentru 2 l de lapte de 3.5 % grasime. Se pune la o sursa de caldura sau pe calorifer si a doua zi e gata. La soare se face in 4-5 ore
- daca il doriti mai acru se lasa 24 ore
- un pahar de 140 gr este suficient pt 2 l lapte, eu am pus doua, cedra de vaca, bivolita si oaie de la napolact de 6% grasime si covalact de tara. Atenție cu laptele crud pentru copii.


Niciun comentariu: