Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 23 februarie 2011

Tipsuri in gospodarie si sfaturi de sanatate

















Tipsuri pentru o supa sau ciorba perfecta:

Eu sunt o ciorbareasa, mananc de care-o fi. Va impartasesc cateva pareri despre cum trebuie sa facem ca rezultatul ciorbei sa fie cel mai bun:
- eu calesc un pic ceapa apoi morcovul si capia (chiar daca e mai putin sanatos)
-morcovul il dau prin razatoarea mica (pentru o culoare frumoasa data de morcovul calit)
-nu lipseste niciodata morcovul si ardeiul rosu
-folosesc din toate felurile de albitura: telina, pastarnac si patrunjel (cand am)
-albitura o dau prin razatoarea mare mai degraba decat s-o toc marunt
- legumele nu trebuie sa fie taiate din topor ci cat mai marunt
-ciorba nu trebuie sa fiarba in clocote ci la foc mic
-pun verdeata spre sfarsitul fierberii si cand sting focul mai pun deasupra si acopar cu capac, astfel isi pastreaza aroma (patrunjel verde si leustean)
-iarna folosesc si verdeata uscata sau congelata
-la ciorbitele care merg le dreg cu galbenus frecat cu smantana si adaug zdrente de ou
-cand sunt rosii romanesti pe piata folosesc pulpa mixata si mai adaug si pasta de rosii
-cateva frunze de verdeata proaspat tocata merg si la servire
-cand folosesc bors il dau in clocot separat cu o ceapa si putin cimbru sau verdeata dupa care il arunc in ciorba
-la ciorbele de vara cu loboda, stevie, salata si alte verzituri nu ma zgarcesc la oua si smantana iar ciorba o fac cat mai deasa
-supele crema trebuie sa aibe unt, smantana si lapte cand este cazul iar crutoanele trase in tigaie cu putin unt si ulei de masline fac totul
-supele sau ciorbele din legume vor fi mai gustoase daca folosim zeama de carne (facultativ)
-mararul da o aroma deosebita la anumite ciorbe
- vreti ca ciorbita sa va impresioneze musafirii nu numai prin gust ci si culoare ? atunci pe langa toate acestea adaugati si 1 lingurita de boia dulce si un praf de curry daca va plac aceste condimente.

Sterilizarea borcanelor pt conserve :

varianta I ani de zile am procedat in felul urmator si niciodata n-am avut conserve cu mucegai sau stricate : borcanele si capacele se pun la inmuiat in apa calda cu detergent de vase apoi se spala foarte bine si se clatesc de mai multe ori. Apoi se pun pe cutite in chiuveta alaturi de capacele cu gura in sus. Cu ajutorul polonicului turnam de jur imprejurul gurii borcanelor  apa clocotita de pe aragaz si pe capace. Le scurgem, le lasam sa se usuce pana a doua zi, punem capacele si le dam in camara pana le folosim. La gemuri cateodata dadeam borcanele si capacele la cuptor inainte si dupa puneam gemul fierbinte.

Varianta II : la cuptor, dupa procedura cu spalatul si clatitul se scurg un pic de apa si se aseaza cu gura in sus pe tava aragazului, pe gratar sau pe o tava metalica alaturi de capacele cu gura in sus fara sa se atinga. Dupa ce borcanele sunt la temp camerei adica nu fierbinti sau reci de la clatire se introduc la cuptorul tece, deci nu dam drumu la cuptor sa se incalzeasca, borcanele trebuie sa se incalzeasca odata cu cuptorul. Dam drumul la cuptorul electric la 150° cu ventilatie si inchidem usa. Dupa 15 min se vede prin geam cum sfaraie stropii de pe borcane si din acel mom se mai lasa 1 min. Stingem aragazul, intredeschidem usa si le lasam sa se raceasca in cuptor. La 110 se face sterilizarea optima. La cuptorul pe gaz se porneste cu borcanele puse la treapta cea mai mica si la fel procedam. Dupa sterilizare e bine sa nu mai atingem gura borcanelor sau capacele. Borcanele sau butoiul pt muraturi nu se sterilizeaza, avem nevoie de bacterii

Gemul : se leaga mai bine daca pui o parte din zahar spre sfarsitul fierberii. Cand se incepe un borcan de dulceata sau gem se presara niste zahar deasupra, se pastreaza mai bine.

Fasolea uscata: Se fierbe descoperita, se pune de seara in apa calda si a doua zi se fierbe tot cu apa calda sau in apa rece si a doua zi se fierbe cu apa ferbinte. Se da focul mare si cand incepe sa fiarba se da focul mic.

Fasolea  si  mazarea verde: Se fierb in apa clocotita cu sare, se fierb acoperite cu 1 lgt bicarbonat sau pui in apa de fiert zahar pentru a-si pastra culoarea. Pentru ca fasolea sa fie mai moale si mai gustoasa se pune putin ulei in apa in care fierbe. Fasolea verde se spala cu apa calda nu rece ca sa fie buna la fiert. Dupa ce a fiert se pune imediat in apa rece cu gheata pt cateva minute ca sa-si pastreze culoarea verde.

Cartofi prajiti : Pentru a va reusi cartofii prajiti, sa fie nici prea moi dar nici uscati si putin crocanti se pun cartofii pregatiti si taiati sa stea in apa rece pentru circa 30 de minute dupa care se pun la scurs in strecuratoare, se sterg bine cu prosop si se pun la prajit in uleiul putin incalzit si nu foarte incins. Pentru a va da seama exact cand este momentul se pune un cartof in tigaie inca de la inceput si in momentul cand incepe sa sfaraie putin cartoful ii adaugati pe ceilalti.

Snitele : sunt mai gustoase daca se pregatesc cu cateva ore inainte, punem praf de copt in aluat si tinem carnea 2-3 ore in lapte cu usturoi pisat,snitelele se dau prin faina, ou, pesmet si inca o data prin ou si pesmet sa fie mai crocante. La gordon bleu dar si la snitele dupa pregatire se dau 5-10 min la frigider sau congelator sa se intareasca bine inainte de prajire, snitelele se dau in ordinea asta prin : faina, ou batut, pesmet apoi iar prin ou si pesmet sa iasa mai crocant. Carnea batuta se pune cu ulei una peste alta la frigider sa se fragezeste. Sa fie mai fragede, mai ales cele din porc se ung cu 1-2 ore inainte cu otet amestecat cu ulei.

Friptura de pasare la cuptor : pt aroma placuta cuisoare, piper, cimbru, rozmarin, foi de dafin in tifon si in  interiorul toracelui, se freaca cu zeama de lamaie inainte de a o da la cuptor, se mai pot pune cuisoare in piele

Friptura la cuptor : fragezimea ei este data de carnea congelata, cea congelata este cea mai frageda. Se pune la dezghetat in frigider cu o zi inainte apoi se scoate se condimenteaza si se lasa la marinat cateva ore dupa care se tine la temperatura camerei inainte de a se gati. Se trage la tigaie cateva minute pentru crusta dupa care se da la cuptor pentru vreo 2 ore la 150 de grade.

Friptura la tigaie : se da la foc mare sa prinda crusta și sa nu iasa sucul, se sărează la sfarsit, mai ales vita.

Cum se gateste vita :

Carnea se lasa o juma de ora cel putin la temp camerei inainte de gatire. Sarezi si piperezi la rasnita fara alte condim. Nu se inteapa. Tigaia de teflon nu se unge cu ulei, merge fara sau putin unt. Altii zic ca tre putin ulei sau unt ca se arde. Sau daca vreti se unge carnea inainte cu ulei de masline. Se tine cateva min pe fiec parte si se intoarce de mai multe ori, altii zic ca nu trebuie intoarsa, doar o data pe fiec parte si eventual vertical pe margini. Cam 2 min pe fiec parte. Incercam daca e gata prin apasare cu o lingura, daca e moale nu e inca gata tre sa fie tare. Friptura din tigaie sau gratar se pune in folie si se inveleste, resting pt 1-3 min, inca se mai gateste sau intre doua farfurii incalzite, cica mai bine intre doua farf incalzite ca in folie se face abur. rib-eye, t-bone, sirloin, tournedos,steack, porterhouse la mega sau lidl
Cea mai frageda este antricotul ca are firicele albe de grasime si muschiul. Cu cat are mai multe firicele de grasime cu atat e mai frageda. De preferat a se macera inainte de gatire, cuptor, gratar sau tigaie, indiferent ce fel de carne e : zeama de la 1 lamaie, putin otet si condimente, se tine in vas etans sau punga 48 ore. Dupa aceea se tine cel putin o ora la temperatura camerei nu se gateste asa rece scoasa. La cuptor : se gateste la 180°, se intoarce o data max de doua ori. Se poate pune si folie deasupra ca iese mai suculenta. Dupa ce o scoti de la cuptor o mai lasi 15 min sa se aseze. Pe gratar : carnea potrivita e fileul care de obicei e din muschi. Antricotul se macereaza dar muschiul nu trebuie, muschiul se tine max 10 min. Pe gratar vita trebuie intoarsa de mai multe ori, altii zic ca exclus, doar o data.
Carnea de vita : fierbe mai repede dacă după un clocot se pune putin bicarbonat și otet.
La tigaie : sa fie incinsa.
Antricot : pt gratar si tocanite.
Fileul din muschi este cel mai fraged : pt gratar, tigaie, se face in sange.
Vrabioara : cuptor, gratar si ciorba, cica e cea mai frageda.

Metode de fragezire a vitei :

-folosim putin bicarbonat in timpul fierberii
-punem la fiert 1 lgt otet balsamic la 1 kg de carne ori vinul de calitate sa fiarba cu carnea sau cu lamaie
-punem sa fiarba in oala o lingura de inox
-congelam carnea inainte cu ceva vreme s-o gatim si o dezghetam la frigider de seara
-o punem cu condimente, legume si vin alb sau rosu intr-o punga la frigider pt 1-2 zile
-carnea trebuie adusa la temperatura camerei inainte de gatire
-carnea pt gratar sau friptura trebuie complet uscata si gratarul incins
-puteti injecta bucata de carne mare cu marinada

Piureul de cartofi : se fierb cartofii impreuna cu o ceapa, va fi mai pufos. La sfarsit se adauga un albus spuma sau un galbenus si unt. La un kg de cartofi puneti 1 lg pasta de tomate, oregano si busuioc, va iesi grozav. La fel puteti pune 1 lg mustar la 1 kg de cartofi. Branza rasa sau cascaval cand e gata piureul. Reteta Chef Florin Dumitrescu : cartofii se pot fierbe intregi cu coaja sau nu. Se pune 1 kg de cartofi la fiert în apa clocotita cu sare iar apa trebuie să-i depășească cu doua degete, se acopera cu capac. Se scurg de apa, se trec o data prin sita,  se amesteca treptat cu 150 ml lapte fierbinte în care s - a topit 1 pachet de unt și se trec din nou prin sita.

Perisoarele din ciorba : nu se mai desfac daca inmuiem palmele in otet cand le formam

Pestele: se pune sare in ulei sa nu sara si sa nu se prinda de fund, se curata usor daca se tine 10 min in apa calda, laptii se tin in apa cu otet, se sterg, se tavalesc prin faina si se prajesc, pt miros freci cu sare sau zat de cafea, pestele congelat se decongeleaza de seara in rigider sa nu-si piarda din cantitate. Se prăjește în ulei cu sare ca sa nu sara. O felie de cartof in ulei indeparteaza mirosul din casa. Ulei pe peste nu mai aluneca la curățat. Este mult mai gustos daca se tine in lapte apoi se sterge bine.

Orezul : se pun cateva picaturi de lamaie in apa care fierbe, devine alb. Pentru o aroma exotica puneti un praf de cocos in apa in care fierbe.

Prajiturile uscate, fursecuri, biscuiti, cornulete : se pastreaza in cutii de carton care au pe fund hartie sau in cutii de metal, sticla, acoperite. Sa ramana crocante se pun 2 cubulete de zahar in cutie.

Lapte acru : punem zeama de lamaie in laptele nefiert si-l lasam la temp camerei

Sosul de rosii, bulionul: se pune 1 lg de zahar ca sa-i scada aciditatea, e si mai bun daca-i adaugati 1 lgt mustar. Si la mancarea gatita cu rosii puteti pune putin zahar.

Pastrarea oualor prin congelare :pentru ca formeaza o crust se freaca inainte cu zahar sau sare dupa caz. Daca faceti o prajitura din albusuri si nu stiti ce sa faceti cu galbenusurile atunci le congelati. Pentru dulciuri le amestecati cu 2-3 lingurite zahar pudra sau pt ciorbe, maioneze cu 1/2 lingurita sare. Se pun in cutii inchise pe care se noteaza nr de galbenusuri, data si eventual gramajul sarii sau zaharului. Se mai pot pune in pungi dar inainte se congeleaza in suporturi de cuburi pt 3-4 ore dupa care se pun in pungi. Se pastreaza 6 luni la congelator. Se dezgheata in frigider 12-24 de ore sau la temperatura camerei. Retete: crema tiramisu, crema zahar ars, crema de vanilie, maioneze, ciorbe. Se mai poate prin congelarea galbenusurilor impreuna cu albusurile: se sparg ouale si se inteapa galbenusurile putin, se amesteca usor cu sarea sau zaharul dar nu se bat spuma in niciun caz. Apoi se congeleaza. Separat insa galbenusurile se congeleaza amestecate cu putina sare sau zahar pentru ca altfel devin lipicioase iar albusurile se congeleaza foarte bine fara absolut nimic.

Maioneza perfecta fara sa se taie: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, scoase cu vreo 5 ore de la frigider (ouale, mustarul, lamaia) sau chiar de seara. Galbenusurile se separa de albus cu ajutorul palmei, degetelor, ca sa nu ramana pic de albus. Se pune intr-un vas mai inalt, (castron sau vasul de la mixer) un galbenus proaspat si unul fiert tare care a fost zdrobit cu furculita, 1 lingurita de mustar clasic, putina zeama de lamaie si se mixeaza mai intai acestea fara ulei si dupa ce s-a legat putin incepem sa adaugam uleiul in fir mai subtire dar se poate si mai gros insa fara sa va opriti din mixat pana la terminarea cantitatii de maioneza dorita. Secretul este sa nu schimbati viteza de mixare si sa nu va opriti din mixat pana nu terminati toata maioneza. Ar fi de preferat sa va toarne cineva uleiul sau daca nu atunci puteti tine bolul intre picioare, cu o mana mixati si cu stanga turnati uleiul. Nu schimbati sensul de mixare.

Congelarea :


In principiu se poate congela cam orice incepand de la oua, lapte, mancare gatita si prajituri, carne

Dovleceii : se taie cuburi sau daca va place ras prin razatoarea mare. Se presara cu sare mare, se lasa putin dupa care se stoarce de apa si se pune in pungute atat cat va trebuie la o ciorba sau mancare. Eu am pus si direct fara sare dupa care l-am scos si l-am lasat la decongelat inainte. Am pus si vinete la congelat insa fiindca au un continut mare de apa pe acestea prefer sa nu le pun la congelator.

Radacinoasele : se pun cubulete sau rase mic sau mare. Le punem direct in ciorba

Rosiile : se taie felii, cubulete sau blenduite si le punem in casolete sau pungi. Se pun direct in mancare.

Verdeata : se toaca marunt si se pune in pungi.

Fasolea verde : punem apa la fiert si cand clocoteste punem sare, 1 lgt la 2 l apa, punem fasolea vuratata si lasam la oparit. Dupa racire se pune in pungi. O punem co gelata in mancare.

Mazarea verde : se pune doar cea din teci, se desfac se scot dar nu se spala. Se pun in pungi si cand le folosim punem direct congelate. Deci se poate pune si cruda la congelator dar si oparita.

Zarzarea : se fierbe in apa cat sa le acopere, se trec prin sita de samburi si se congeleaza. Punem direct in oala in loc de bors.

Albusuri : se pun in pungute.

Painea : se pune felii.

Branzeturi : daca va ramane prin frigider si e putin veche o vom folosi la paste sau mamaliga. Pt paste o putem rade inainte iar la mamaliga se pune direct  in ea cand e gata si se topeste.

Fructe de padure, capsuni, visine : visinele se curata de samburi si la fel ca fructele de padure se lasa la dezghetat inainte de a le pune in prajituri. La smoothie se pun congelate direct.

Frunze de vita, loboda, stevie, varza murata : fzele de vita se oparesc cu apa si sare, apoi se ruleaza mai multe frunze puse una peste alta. Varza se pune la fel fze sau tocata. Loboda si stevia tocate se pun direct in ciorba asa congelate.

Tipsuri pentru conserve:

-eu nu folosesc niciodata conservant, doar lamaie
-secretul este ca borcanele sa fie foarte bine spalate de orice urma de grasime, eu le pun la inmuiat cateva ore in apa fierbinte cu detergent lichid pentru vase dupa care le clatesc foarte bine, oparesc borcanele si capacele pe margine cu apa clocotita si le las la uscat. In momentul cand e gata gemul pun borcanele cu capacele separat in tava de la aragaz la cuptorul incalzit. Cuptorul sa fie setat la 150 de grade, se lasa 30 de min, se aseaza pe cutite si se pune gemul fierbinte
-le dau un pic la cuptor sa prinda gemul o crusta deasupra, la fel puteti proceda si cu celelalte conserve, sosuri, paste, bulion
-pun capacele si strang foarte bine de cateva ori astfel incata sa nu patrunda niciun pic de aer
-daca vreti le mai puteti da putin la cuptor dar nu e obligatoriu si apoi le puneti in paturi pana a doua zi
-conservele astfel pregatite mi-au tinut si cativa ani la rand, nu am avut niciodata probleme
- se pot steriliza borcanele direct la cuptor adica dupa ce au fost spalate si uscate nu se mai oparesc ci se dau la cuptor cu capacele separat
- o alta varianta : se pun borcanele gata pregatite cu gura in jos pentru 15 min dupa care se intorc si se pun la loc cald pana a doua zi
-capacele uzate se inlocuiesc
-cateodata am mai folosit si varianta bain marie dar nu e cazul
- o parte din zahar chiar si un sfert din el se foloseste spre finalul fierberii gemului, astfel se leaga nemaipomenit de bine
- oala si  lingura de lemn se folosesc doar la gem (daca doriti se oparesc inainte)
- fierbem la foc iute sa-si pastreze culoarea frumoasa ex : caise, capsuni etc
- borcanele nu se umplu de tot, se lasa 3-4 cm deasupra
- fructele decojite le punem in apa cu zeama de lamaie
- borcanele dupa ce au fost umplute si capacite se intorc cu gura in jos si se pun in paturi la cald pana a doua zi
- gemurile si dulceata se poate face si la cuptor la foc mic, astfel nu trebuie sa mai mestecam des in oala
- inainte sa punem gemul ierbinte borcanele se pun pe cutite sau in tava aragazului ca sa nu crape
- borcanele fierbinti gata pregatite le putem da la cuptor in tava aragazului pentru 25-30 de minute la foc mic dupa care stingem focul si le lasam pana a doua zi
- ca sa nu se prinda zacusca  pune o tabla groasa sub oala de pe foc sau da zacusca la cuptor, astfel nu se va prinde
- daca sterilizezi borcanele la bain marie: se pun borcanele dupa ce s-au racit complet, timpul de fierbere se calc din mom cand incepe ajunge la pct de fierbere, ca sa nu crape se pun carpe sau ziar pe fund si intre ele, apa trebuie sa fie la trei sferturi din ele
- borcanele goale se pun de la inceput la cuptorul rece iar cele umplute cu compozitie fierbinte sa baga in cuptorul incalzit

Salate și dresinguri: in salate de legume fierte, in special cartofi, se pune uleiul cat sunt calde. La pregatirea salatei se pune mai intai sarea si otetul si la urma uleiul. Dresing bucătar Florin Dumitrescu : se măsoară în biberon 50 ml oțet sau zeama lamaie și 150 ulei de măsline și se face shake. Salata se usucă ft bine după ce se spala si se rupe cu mana, se pun vreo 5-6 lg de dresing și se amesteca cu mana. Reteta recomandata de el : amestec de salate iceberg, spanac, loboda, stevie, leurda, lolo Rosa sau bionda, ceapa verde, fenicul, rosii, castraveti, dovlecel verde crud taiat betisoare, ciuperci crude, 5-6 lg dresing,  deasupra în farfurie parmezan si prosciuto crudo.

Briosele:

Pentru a iesi pufoase si a nu se lasa dupa copt se amesteca mai intai ingredientele uscate care vor fi incorporate repede cu cele lichide fara a se amesteca mult compozitia.

Checul:

Pentru a nu se mai lasa, stingem focul cand e gata si il lasam 15 min in cuptor cu usa intredeschisa dupa care il scoatem si-l acoperim cu-n prosop de bucatarie. Cand este gata se scoate din cuptor si se aseaza pe un prosop umed dar stors. Dupa vreo 15-20 de minte se  va scoate usor si se va taia bine.

Cozonacul:

Se pune la cuptor impreuna cu o cratita cu apa, aburul ajuta sa circule caldura mai bine. Cand este gata se scoate din cuptor si se aseaza pe un prosop umed dar stors. Dupa vreo 15-20 de minte se  va scoate usor si se va taia bine.

Aluatul si forma de prajituri :

Aluatul trebuie intins mereu in aceeasi directie, forma nu se unge decat pe fund fara margini, altfel nu creste.p

Vita:

pentru fragezire se tine 1-2 ore in lapte sau Datorita continului enorm de vitamina C, kiwi fragezeste carnea in mod exceptional. Am si experimentat, chiar ieri. Alaltaieri am pregatit o marinada din ceapa, usturoi, ardei si un kiwi, maruntite toate cu blenderul. Am adaugat un pic de apa, ulei, sare, un pic de zahar si condimente, si am tinut carnea (de vita) o noapte in aceasta marinada. A doua zi am mutat totul intr-o tava si am copt cam 1.5-2 ore.

Coriandrul proapaspat si seminte : seminte de coriandru si chimen macinate puse la macerat intr-un pahar de apa,lasate peste noapte si baute dimineata pe stomacul gol dimineata a doua zi au un efect miraculos asupra inectiilor urinate cu E colli. bun digestiv, epectorant, scade colesterolul din sange, diaree, indigestie, balonare, scade aharul din sange, insomnie, anietate, creste lactatia la mamici, bun pt rinichi, ficat, dezechilibre hormonale

Coaja de citrice pentru prajituri:

trebuie spalata in apa cu bicarbonat sau otet pentru inlaturarea pesticidelor

De toate pentru toti:

-fructele, nucile, rahatul se trec prin faina pentru a nu se lasa la fundul prajiturii
• Cepele lasate intregi in mancare (fripturi la tava, supe, conserve) sunt mult mai gustoase, daca le intepi ici si colo cu 2-3 cuisoare aromate.

Cum gatim pastele:

1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri. ne trebuie 1 litru de apa la 100 gr paste.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude. Sarea nu se pune de la inceput ci in momentul in care da in clocot, apoi se adauga pastele. 7 gr de sare (o lingura rasa) la litrul de apa. 
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea m1 l de apa.ult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!
8. Nu arunca apa de la fierul pastelor. Dupa ce pastele au fiert se strecoara si se pun fierbinti in sosul gata preparat si se mai fierb impreuna 1 minut. Mai puteti adauga 1/2 polonic de apa in care au fiert pastele peste sos. Dupa un minut puneti unt, putin ulei de masline si amestecati. Adaugati parmezan si verdeata sau busuioc proaspat si din nou amestecati. Serviti dupa cateva minute. Mai puteti servi parmezan si in farfurie.
9. Paste potrivite : paste subtiri spaghette, capellini merg cu uleiul de masline, cele late tagliatelle merg la sosurile albe, groase, cele scurte penne rigate, macaroni pt sosuri mai groase cu grasimi, se prinde sosul mai bine de ele. cele cu forme farflle, fusilli merg la sosuri cu carne si legume.

Sos de usturoi: 

Varianta I :

punem la blender usturoi cu putina vegeta si ulei de masline ca sa iasa o pasta dupa care adaugam putin otet, reteta din Ardeal

Varianta II :

  • 2 galbenusuri crude
  • 7 catei de usturoi (sau dupa gust)
  • o lingura de mustar
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • sare
  • circa 200 ml ulei

Usturoiul se piseaza si se amesteca bine cu lingura de mustar si putin ulei pana se face o pasta.
Peste pasta formata se pun galbenusurile (atentie, gabenusurile trebuie sa fie la temperatura camerei) si se amesteca bine doar intr-un sens, pentru a nu se taia, pana se incorporeaza bine pasta cu galbenusurile.
Sosul format se freaca treptat treptat cu uleiul, exact ca la maioneza.
La sfarsit se adauga zeama de lamaie si sarea si se freaca iar inca un minut pentru a se amesteca bine.

Idei pentru meniul de Craciun

Aperitiv :

-zacusca de fasole si zacusca de vinete cu ciuperci
-piftie de curcan cu legume de facut in boluri mici pentru fiecare persoana
-salata de boeuf cu carne de pui sau vita
-rosii cherry, masline kalamata. castraveti, ceapa verde, ceapa rosie branza de oaie grasa, cascaval, chiftele de pui sau porc, salam uscat, sunca, kaizer

Fel 1:

-ciorba de pui, vita sau porc
-ardei iute si smantana

Fel principal:

-friptura de porc cu vin rosu la cuptor si garnitura de pireu de cartofi alaturi de muraturi sau salata de ardei copti
-sarmale de porc in foi de varza sau vita
-ardei iute

Desert:

-tort cu artificii
-pasca
-cozonac cu nuca
-panettone
-fistic, caju, fructe

Bauturi:

-tarie, vin rosu, vin alb, apa minerala. lichior, bere, sampanie, sucuri,

Idei pentru meniul de Paste

Aperitiv ;

-oua rosii date cu slanina
-branaza de oaie, ceapa verde, usturoi verde, cascaval, masline kalamata, rosii cherry, ridichii, castraveti, salam uscat, sunca, chiftele, jambon
-salata de boeuf
-drob de pui

Felul I:

-ciorba de pui, miel sau perisoare cu smantana si ardei iute

Felul II:

-friptura de miel la cuptor cu vin rosu, piure si salata de ardei copti sau salata verde
-sarmale in voi de vita sau varza cu mamaliga, smantana si ardei iute

Desert:

-panettone
-pasca
-tort
-cozonac

Ardei copti la cuptor :

Se pune hartie de copt (nu folie de aluminiu ca se lipeste) in tava aragazului si se aseaza ardeii cati incap. Se dau 45 min la 250 de grade. Metoda asta o folosesc ca sa nu mai ac miros in casa ardeii grasi sunt mai buni mai carnosi fata de capia. L a 10-15 min ii intoarcem ca sa se aca pe toate partile. Cand sunt gata se pun in lighean se pune sare si se acopera cu capac, se vor curata mult mai usor. Sunt mult mai gustosi pe plita aragazului dar asta e, scapam de fumul din casa. Putem macina ardeii, ii punem in tava de cuburi de gheata si iarna scoatem cate un cub pentru mancare. La fel am inceput sa coc si vinetele, chiar daca la cuptor ies negre si urate in zacusca nu se vede asta. Sucul de la ardei nu se arunca este o minunatie care se foloseste la salata sau mancare. Ardeii nu se trec pe sub jet de apa si nici nu se scufunda in apa pt curatare, va disparea tot gustul divin.

Retete pentru post

-ciorba sau supa crema de fasole boabe
-mancare de cartofi cu gogosari acri
-salata orientala cu masline verzi ni negre, gogosari acri, ardei gras rosu, galben si verde
-fasole batuta
-ghiveci
-ciorba de legume
-mancare de fasole si linte
-supa crema de fasole cu crutoane
-supa crema de ciuperci
-sarmale cu nuca
-supa crema de dovlecei
-paste cu legume fara branza si carne

Tipsuri pentru un cheesecake perfect:

-se face in forma detasabila ca sa nu se rupa cand il scoatem
-folositi si hartie de copt
-se tine peste noapte la frigider dupa care se taie
-pentru cheesecaul simplu folositi toppinguri acrisoare din fructe de padure, gem sau mere caramelizate
-se tine la foc mic pentru mai mult timp
-nu se deschide cuptorul timp de 20 de minute
-bateti cu mixerul doar ouale, branza se amesteca cu lingura

Drojdia proaspata se poate congela pana la 6 luni, la 1 kg faina 50 gr drojdie proaspata (2 cubulete), echivalentul unui plic de drojdie uscata de 7 gr este 25 gr drojjdie proaspata

Vinul :

-puneti restul de vin rosu sau alb in suportul pt cuburi de gheata, veti avea tot timpul pentru sosuri si mancaruri
-vin dulce la prajjituri, rosu la pasare si vita, vinul alb la salate si peste
-la prajit se pune sare in ulei sa nu sara si sa nu se prinda pestele de tigaie
-inainte de prajire se unge cu otet sau vin alb, va fi mai gustos

Bicarbonatul folositor : spălarea fructelor portocale și lamai pt coaja, se dizolva bicarbonatul în apa și se țin fructele în apa, folosit pt subrat se dizolva 1 lgt în putina apa și se da la subrat, spălarea frigiderului, cuptorului cu microunde și a aragazului, dizolva bicarbonat în apa și șterge talpa fierului de calcat rece cu un tampon inmuiat apoi șterge cu carpa uscata, presărat pe la colturile casei pt furnici și gandaci, resturile de mâncare ori săpun din canalizare pot fi uşor îndepărtate cu bicarbonat, se pune o ceaşcă de bicarbonat în canalizare, se lasă circa 15 minute să acţioneze şi se toarnă 3-4 litri de apă fiartă, pt mirosuri se pune într un bol în frigider, curata grasimea : tigaile, vasele, chiuveta, faianță de bucatarie, sanitarele, pt tricouri îngălbenite la subrat se pun la inmuiat cu apa și bicarbonat, pt spălat pe dinti albeste, se înmoaie fasolea uscata, combinat cu otet desfunda chiuveta sau se pune o cana de bicarbonat acolo se lasa 15 min apoi torni apa clocotita, scoate pete, pus în compartimentul pt detergent spala rufele mai bine, aplicat cu mișcări circulare pe fața ușor umezită este un excelent scrub, poate fi folosit ca scrub pentru întregul corp, fie simplu, fie amestecat cu puțin ulei de măsline

De făcut salata de fructe master chef : ananas, nectarine, mar, para, portocala  Gref   , pepene galben și rosu kiwi  brandy , tăiate cubulețe mici de aceeași dimensiune și în cantități egale prezentarea în coaja ananasul desfacut cu aparatul eventual baby-sitter ananas sau mai tai din coaja la jumate dacă e prea mare

Puneti apa la fiert intr-o cratita.
2
In acest timp spalam si pregatim broccoli-ul.
Il taiati direct sub flori, sa fie buchetele mici.
3
Asa am taiat toate buchetele de pe tulpina de broccoli.
Ce ramane puteti folosi pentru a face o supa-crema, etc.
4
Cand apa fierbe intens, cu bulbuci, adaugati sarea.
5
Observati ca se va face un fel de spuma activa care in 2-3 secunde dispare.
Asa se face pentru a scoate oxigenul din apa, legumele fierband in aceasta apa isi vor pastra mai bine vitaminele la fiert.
Metoda am vazut-o explicata candva demult la tv si mi s-a parut destul de logica, acum o folosesc cand fierb legumele asa, pentru garnitura.
6
Puneti broccoli in apa si lasati la foc mare pana incepe sa fiarba.
7
Cum incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 2-3 minute.
Broccoli congelat fierbe doar 1 minut, pentru ca este deja prefiert.
8
Pana fierbe pregatiti o cratita sau un bol mare cu apa rece si o sita sau spumiera.
9
Dupa timpul indicat scoateti legumele din apa cu o spumiera sau lingura.
10
Le treceti imediat in bolul cu apa rece si lasati acolo 5-10 minute. Asta se face pentru a opri rapid procesul de fierbere si legumele sa ramana crocante si gustoase.
Daca aveti mai multe legume si putina apa rece, o schimbati de 2-3 ori, sau puneti gheata in ea ca sa raciti repede legumele.
11
Apoi le scoateti intr-o sita si lasati sa se scurga bine de apa, pana la servire.
Observati ca broccoli va avea o culoare de verde intens viu, structura ferma si crocanta, are gust foarte bun, nu de varza rasfiarta.
12
Modul acesta de servire este preferatul nostru, simplu, dietetic si gustos.
Dar il puteti gratina pentru un plus de gust si savoare.
Pofta Buna!

sursa : ww.lalena.ro

Masuri si tipsuri in bucatarie

Pentru cei care nu au cantar electronic , am gasit pe mai multe site-uri, si le-am pus aici:

Daca nu avem la indemana un cantar putem sa folosim ca masura o lingura, o lingurita, un pahar, o cana sau o ceasca.

1 Lg cu varf zahar = 30 g (lingura rasa = 20g)

1 Lg cu varf faina = 25 g lingura rasa = 15g)

Un pahar de 250 ml inseamna 
faina – 125 g
zahar tos – 200 g
zahar pudra – 180 g
sare – 220 g
gris – 200 g
orez – 230 g
malai – 200 g
pesmet – 125 g
nuci macinate – 200 g
nuci pisate – 225 g
fasole boabe – 220 g
mazare – 230 g
lapte praf 120 g
unt topit – 245 g
ulei – 245 ml
smantana – 250 g
bulion – 220 g
sirop – 330 ml

O lingura inseamna: 

faina – 25 g
zahar tos – 30 g
zahar pudra – 25 g
sare – 30 g
gris – 25 g
malai 15 g
orez – 25 g
pesmet – 15 g
bulion – 25 g
nuci macinate – 25 g
lapte praf – 20 g
lapte – 20 ml
ulei – 20-25 ml
unt topit, untura – 20 g
smantana – 25 g
apa, vin, bere – 15 ml
sirop 20 ml

O lingurita inseamna: 

faina – 10 g
zahar tos –12 g
sare – 12 g
gris – 8 g
pesmet – 5 g
lapte praf – 5 g
smantana – 5 g
unt topit – 5 g
apa, vin, bere – 6 ml
sirop – 7 ml


1 pahar de vin = 1/2 dl (150 cm3);
1 ceaşcă obişnuită de cafea cu lapte = 2 dl (200 ml); = cana
1 ceaşcă mare de cafea cu lapte = 2 1/2 dl (250 ml); = cana
1 lingură cu vârf de făină = 25 g;
1 lingură rasă de făină = 15 g;
1 ceaşcă de făină = 250 g;
1 lingură de zahăr = 25 – 30 g;
1 ceaşcă de zahăr = circa 200 g;
1 lingură de untură sau de unt = 25 g.



Masuri aproximative folosite in bucatarie

Un varf de cutit cu sare 2 g
O lingura cu lapte sau apa 15 g
O lingura rasa cu orez 20 g
O lingura rasa cu gris 20 g
O lingura rasa cu malai 15 g
O lingura rasa cu zahar tos 20 g
O lingura rasa cu faina 15 g
O lingura cu varf cu faina 20 g
O lingura cu unt, untura 20-25 g
O lingura cu ulei 20 g
O lingurita cu unt, untura, ulei 5 g
O lingurita cu lapte, apa 6 g
O lingurita rasa cu zahar tos 5 g
O lingurita rasa cu faina 4 g
Un pahar de apa cu zahar tos 200 g
Un pahar de apa cu faina 125 g
O farfurie adanca de supa 400 ml
Un polonic mare de supa 400 ml
Un polonic mic de supa 80 ml
Un cub de zahar 6 g
O chifla 40-50 g

Masurile pentru cup.

Faina alba sau Zahar pudra
___________________________
Cups in Grame
1/8 cup=15 grame
1/4 cup=30 grame
1/3 cup=40 grame
3/8 cup=45 grame
1/2 cup=60 grame
5/8 cup=70 grame
2/3 cup=75 grame
3/4 cup=85 grame
7/8 cup=100 grame
1 cup=110 grame

Zahar granulat sau Zahar fin
___________________________
Cups in Grame
1/8 cup=30 grame
1/4 cup=55 grame
1/3 cup=75 grame
3/8 cup=85 grame
1/2 cup=115 grame
5/8 cup=140 grame
2/3 cup=150 grame
3/4 cup=170 grame
7/8 cup=200 grame
1 cup=225 grame

Unt sau Margarina
__________________
Cups in Grame
1/8 cup=30 grame
1/4 cup=55 grame
1/3 cup=75 grame
3/8 cup=85 grame
1/2 cup=115 grame
5/8 cup=140 grame
2/3 cup=150 grame
3/4 cup=170 grame
7/8 cup=200 grame
1 cup=225 grame


Zahar Brun
__________________
Cups in Grame
1/8 cup=25 grame
1/4 cup=50 grame
1/3 cup=65 grame
3/8 cup=75 grame
1/2 cup=100 grame
5/8 cup=125 grame
2/3 cup=135 grame
3/4 cup=150 grame
7/8 cup=175 grame
1 cup=200 grame

Cacao amara
_________________
Cups in Grame
1/8 cup=15 grame
1/4 cup=30 grame
1/3 cup=40 grame
3/8 cup=45 grame
1/2 cup=60 grame
5/8 cup=70 grame
2/3 cup=75 grame
3/4 cup=85 grame
7/8 cup=100 grame
1 cup=125 grame

Migdale feliate
_____________________
Cups in Grame
1/8 cup=10 grame
1/4 cup=20 grame
1/3 cup=25 grame
3/8 cup=30 grame
1/2 cup=40 grame
5/8 cup=50 grame
2/3 cup=55 grame
3/4 cup=60 grame
7/8 cup=70 grame
1 cup=80 grame

Migdale macinate
____________________
Cups in Grame
1/8 cup=25 grame
1/4 cup=50 grame
1/3 cup=65 grame
3/8 cup=75 grame
1/2 cup=100 grame
5/8 cup=125 grame
2/3 cup=135 grame
3/4 cup=150 grame
7/8 cup=175 grame
1 cup=200 grame

Fulgi de nuca de cocos
_________________________
Cups in Grame
1/8 cup=10 grame
1/4 cup=20 grame
1/3 cup=25 grame
3/8 cup=30 grame
1/2 cup=40 grame
5/8 cup=45 grame
2/3 cup=50 grame
3/4 cup=60 grame
7/8 cup=65 grame
1 cup=75 grame

Nuca de cocos rasa
___________________
Cups in Grame
1/8 cup=10 grame
1/4 cup=25 grame
1/3 cup=35 grame
3/8 cup=40 grame
1/2 cup=50 grame
5/8 cup=60 grame
2/3 cup=65 grame
3/4 cup=75 grame
7/8 cup=85 grame
1 cup=100 grame


1 pahar de vin=1 1/2 dl
1 ceasca obisnuita de cafea cu lapte=2 dl
1 ceasca mare de cafea cu lapte=2 1/2 dl
1 lingura cu varf de faina=25 gr.
1 lingura rasa de faina=15 gr.
1 ceasca de faina=1/4 kg
1 lingura de zahar=25-30 gr
1 ceasca de zahar= 200 gr
1 lingura de grasime sau unt=25 gr.

Pentru degresarea si spalarea gresiei din bucatarie : adaugati otet in apa cu detergentul pentru gresie sau doar apa cu otet.
Spalarea geamurilor : folositi apa si otet in parti egale si eventual putin sapun lichid. Geamurile se sterg pe o parte vertical si pe o parte orizontal pentru a se vedea daca raman urme.
Frigiderul : se spala o data pe luna, puneti un bol cu doua-trei linguri de bicarbonat in interior pentru eliminarea mirosului urat. Se spala cu o solutie formata din apa si detergent de vase sau apa cu bicarbonat.
Aragazul si cuptorul : se scot butoanele si ochiurile si se lasa la inmuiat cu apa, detergent lichid de vase si putin otet. Pentru cuptor putem folosi detergent de vase amestecat cu bicarbonat sau solutie degresanta speciala. care se pulverizeaza pe peretii cuptorului.
Cuptorul cu microunde : bol cu apa si lamaie si se incalzeste cateva minute.



Detoxifiere si sanatate :

1) 1 lg ulei de masline amestecata cu 1 lg zeama lamaie amestecate se ia pe stomacul gol 1 luna de zile
2 ) sau 1/2 zeama de lamaie intr-un pahar cu apa calda spre fiarta pe stomacul gol, eventual si cu o lingurita de miere pe termen nelimitat
3) o lingura de ulei masline se plimba dimineata prin gura si se scuipa
4 ) un catel de usturoi se suge dimineata si apoi se arunca, se spala pe dinti pt miros, se mananca patrunel sau cafea boabe
5) Pentru sangerari abundente la cm beti 2 lg otet de mere in pahar de apa de 3 ori/ zi




Pentru slăbit :

1) 1 legatura de patrunjel verde se blendui este cu 1 cana apa plata și se amesteca cu zeama unei lamai. Se consuma pe stomacul gol timp de 6-7 zile apoi se face pauza 10 zile.

2) 1 cana cescuta apa fierbinte se amesteca cu zeama unei lamai, se ia dim pe stomacul gol, nelimitat


MASTI CHIRURGICALE, covid 19 coronavirus feb 2020  :

Refolosirea mastilor chirurgicale : se pune masca folosita in punga de hartie cu data pe ea si o folos dupa 4 zile sau  se spala cu apa si sapun si se usuca cu fier calcat, nu se spala cu clor sau alt detergent ca se strica, la fel si mastile din bumbac, putem folosi si esarfa la gura, folosim ochelari si manusi, virusul intra pe nas, ochi si gura.

Monica Pop :

TRATAMENT PENTRU CRESTEREA IMUNITATII - PROFILAXIA IMBOLNAVIRII Recomandare: -ISOPRINOSINE 3 pe zi, un flacon -Vitamina A - 2 capsule pe saptamina (sau 1-2 ml se bea din solutie de Vit A . -Vitamina D3 , f f impirtantă și necesară, 3000-5000 u zilnic. La persoane cu deficit mai mare,chiar 8000 - 10000 u/zi. Totul 1 lună. Apoi, continuati cu Vitamina D3 minimum 2-3000u zilnic, PERMANENT . Si, anual macar ( daca nu la 6 luni) faceti o determinare. Valori normale 30-100. Aproape toata populatia are deficit de Vitamina D3 si astfel e mult mai expusa la contaminari sau imbolnaviri (orice). NU UITATI sa MINCATI o PROTEINA INAINTE de A IESI din CASA ( ou, brinza,sunca) pt ca mecanismul de apararea să fie în "acțiune"! Astfel, sansele de imbolnavire vor fi mult, mult mai mici. Din comentarii : isoprinesine a zis un flacon, ei au gasit cutie cu 50 tablete 500 mg si tre sa ia cate 1 comprimat de 3 ori pe zi. Citeste prospect isoprinesine cineva zicea ca i toxic pt ficat.




















Un comentariu:

Alina spunea...

Bune sfaturile!
Omul cat traieste-nvata! ;)