Faceți căutări pe acest blog

luni, 12 octombrie 2020

Dovlecei marinati in otet

 















































Varianta I :

Ca si reteta de castraveti si gogosari in otet, 1 l otet la 3 l de apa, 1 lg sare la litrul de lichid, 2 lg zahar la litrul de lichid, fructe, legume, hrean si mirodenii

Varianta II :

2 borcane mari de 800 ml
Apa rece cat intra in borcane
50 ml otet alb de 9°
1 legatura marar verde proaspat
5 dovlecei albi sau zuchini
2 lg rase de sare grunjoasa
2 lgt piper boabe
8 catei de usturoi

Dovleceii necuratati se taie felii subtiri. Usturoiul se taie felii. Mararul se taie grosier. Punem in fiecare borcan marar, dovlecei, usturoi, cate 1 lgt piper si 1 lg rasa de sare, otetul impartit egal in fiecare borcan cate 3 lg otet la fiecare si apoi apa rece sa completam borcanul, strangem capacele si dam la fiert la bain marie o ora la foc mediu. Cum procedam pt bain maie : punem o carpa pe fundul oalei, asezam borcanele stranse cu capac, punem apa de la chiuveta cam 3/4 din nivelul borcanului, sa nu depaseasca de gatul lui si punem pe foc mic. Din mom cand incepe sa fiarba lasam o ora. Se lasa 4 saptamani la murat. Putem folosi si marar uscat dar mai bun e verde. Eu am pus 1 lgt da sare nu 1 lg la fiecare borcan si 1 lgt piper pt ca n-am pus decan 2 dovlecei mai mari si mi-a fost teama sa nu iasa prea sarat.

Varianta III de facut :

Putem sa o servim ca si salata sau sa o punem la borcane.

2 dovlecei taiati rondele subtiri
Pana la 500 ml uĺei de masline sau floarea soarelui
5 catei de usturoi taiat felii
Frunze de busuioc proaspat
Sare mare dupa gust
1 lgt otegano uscat

Dovlecel se condimenteaza cu sare proaspat rasnita, se amesteca si se lasa 10 min. Se unge gratatul cu putin ulei se pune pe gratar pe ambele parti. Cand sunt gata si sunt inca fierbinti se scot in bol si se pun condimentele si putin ulei. Amestecam, acoperim si lasam 20 minute. Apoi luam capacul, asezam dovleceii in borcan, scurgem toata zeama ramasa in bol, apasam usor si daca mai este nevoie de lichid pentru a completa borcanul pana sus mai punem ulei din cei 500 ml, atentie sa nu iasa prea grasi. Inchidem borcanul, lasam sa se raceasca apoi fierbem la bain marie 40 min din mom cand da in clocot.


Niciun comentariu: