Foarte bune doar umplute cu nutella, nu simple
500 gr faina tip 650
2 galbenusuri
350 ml lapte cald
2 plicuri zahar vanilat
Un praf de sare
1 lgt coaja lamaie
1 lgt coaja portocale
Praf de vanilie
1 lingura de zahar
30 gr drojdie proaspata sau 10 uscata
1-2 plicuri mari zahar pudra vanilat
Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Punem faina intr-un castron, la mijloc facem un crater si punem drojdia sfaramata, lingura de zahar si putin lapte cald. Amestecam usor incorporand putina faina de pe margine. Lasam 10 minute sa se activeze drojdia. Galbenusurile se presara cu putina sare si putin zahar, se lasa 10 min apoi se freaca cu coaja de citrice si putin lapte cald ca sa dizolvam. Praful de sare se pune pe marginea fainii, sa nu atinga drojdia. Punem in craterul cu drojdie galbenusurile, zaharul vanilat si laptele cald treptat. Vom vedea cat lapte intra, intre 250-350 ml, depinde de faina, eu am folosit 350. Amestecam usor sa incorporam totul apoi se rastoarna pe blat si se framanta bine. Acoperi aluatul si lasi 30 min la crescut aluatul. Eu am mai folosit la cantitatea de 500 gr faina si 350 ml lapte inca 2 linguri de faina la framantat pentru ca se lipea de mana. Infainezi blatul, intinzi aluatul de 1 cm grosime, nici mai gros nici mai subtire. Tai forme si le mai lasi acoperite sa creasca 10-15 min nu mai mult ca alfel nu mai ies cum trebuie. Gogosile sunt mai goale inauntru dar nu de tot, asa trebuie sa iasa, nu ca la paine, mie mi-au iesit intre. Data viitoare o sa intind aluatul putin mai gros sa iasa gogosile mai mari. Pui in baie de ulei fierbinte si prajesti pana se rumenesc min 1 min pe fiec parte. Ca sa verifici uleiul pui coada unei linguri de lemn si cand face bule in jurul ei uleiul e incins. Le pudram cu zahar vanilat cat sunt fierbinti si se face o gaurica cu betisorul chinezesc sa facem loc pt crema. Punem nutella la temp camerei in seringa, 1-2 lgt la o gogoasa si injectam cat sunt fierbinti ca sa se topeasca nitel. Nu au iesit chiar asa bune si pufoase dar merg. Mi se pare prea putin dulce aluatul asa ca o sa pu 2 lg zahar.
Sursa savoruri urbane
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu