T
Ingrediente:
Blat:
100 g faina
100 g miez de nuca
100 g unt
100 g zahar
5 oua mari
100 g ciocolata amaruie
50 g ciocolata cu lapte
1 mana alune caramelizate
1 mana de stafide
1 lingura de rom
Esenta de vanilie
1 lingura cognac alexandrion
½ lingurita praf de cafea
1 lingurita praf de cappuccino
2 lingurite praf de copt
Un praf de sare
1 lingurita lamaie
Ganache de ciocolata :
200 ml frisca lichida
200 g ciocolata (amaruie si cu lapte in parti egale)
Glazura :
200 g ciocolata amaruie sau cu aroma de cafea
200 ml frisca
2 linguri cognac
Ingrediente:
Blat:
100 g faina
100 g miez de nuca
100 g unt
100 g zahar
5 oua mari
100 g ciocolata amaruie
50 g ciocolata cu lapte
1 mana alune caramelizate
1 mana de stafide
1 lingura de rom
Esenta de vanilie
1 lingura cognac alexandrion
½ lingurita praf de cafea
1 lingurita praf de cappuccino
2 lingurite praf de copt
Un praf de sare
1 lingurita lamaie
Ganache de ciocolata :
200 ml frisca lichida
200 g ciocolata (amaruie si cu lapte in parti egale)
Glazura :
200 g ciocolata amaruie sau cu aroma de cafea
200 ml frisca
2 linguri cognac
Decor :
Cacao
Crema de ciocolata
Putina frisca
Bomboane cu aroma de cafea
Visine
Frunze de menta
Mod de preparare :
Blatul :
Nucile se pun pentru cateva minute la cuptor avand grija sa nu se arda iar apoi ½ din cantitate se macina marunt si cealalta se taie bucati mai mici. Stafidele se hidrateaza in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat pana se topesc cristalele de zahar, albusurile se bat spuma cu un praf de sare si 1 lingurita de lamaie, astfel cu siguranta vor iesi cum trebuie. Untul la temperatura camerei se freaca cu mixerul si apoi se adauga la galbenusuri. Ciocolata se topeste la bain marie si apoi se pune la galbenusuri. Se cerne faina cu praful de copt de doua ori . Se pune in compozitie cafeaua, cappuccino, nucile, alunele, stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate doua linguri de faina si doua de albus amestecand rapid de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt si se varsa compozitia. Se da la cuptorul incins pentru aproximativ 30-40 minute in functie de cuptor. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facut inseamna ca e gata. Se taie blatul in doua. Nu se insiropeaza pentru ca este destul de fraged dar cine doreste il poate insiropa cu lichior sau cafea amestecata cu ciocolata topita.
Crema de ciocolata :
Se pune ciocolata si frisca pe foc mic, se amesteca pana la topire dupa care se da deoparte. Cand s-a racit se baga la frigider pentru cateva ore. Se bate cu mixerul pana devine o crema spumoasa. Se opreste o parte pentru decor si restul se pune intre blaturi.
Glazura :
Se face la fel ca si crema de ciocolata, se pune ciocolata si cognacul in frisca si cand s-a topit se varsa calduta peste blat. Cand a ajuns la temperatura camerei se baga la frigider si cand s-a intarit glazura se decoreaza. Eu am facut tot crema si am imbracat tortul cu ea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu