Faceți căutări pe acest blog

vineri, 5 noiembrie 2010

Supa de rosii



































































Aceasta supa este preferata noastra pe timp de vara, servita rece cu multa verdeata proaspat taiata.

Varianta I ;

Ingrediente:

2.5 kg rosii coapte
1 l de apa
Putin zahar dupa gust
Cativa catei de usturoi facultativ
Cateva frunzulite de busuioc
Cimbru proaspat
2 cepe
1 telina radacina si frunze
2 ardei grasi
2 morcovi
1 albitura
1 mana de orez
1 legatura zdravana de leustean
1 legatura de patrunjel

Mod de preparare :

Se oparesc rosiile in acel litru de apa, se decojesc si apoi se maruntesc la robot sau se trec prin masina de tocat fiecare cum doreste (eu am dat si putina verdeata prin masina pe care am pus-o de la inceput). Morcovul se da prin razatoare pentru o culoare mai intensa a supei, ceapa, ardeiul si albitura se toaca sau se taie in sferturi. Se caleste morcovul in putin ulei dupa care se adauga si celelalte legume. Se pun in litrul de apa in care s-au oparit rosiile si se lasa la fiert. Usturoiul se piseaza cu busuiocul in mojar. Cand au fiert pe jumatate se adauga rosiile, orezul, cimbrul o mana de verdeata tocata si usturoiul. Cand au fiert toate legumele se strecoara si se mixeaza totul dupa care se adauga la supa. Se pune restul de verdeata taiata si se serveste cu smantana.

Varianta II :

2 kg de rosii
2 cepe
1 ceasca de orez
1 lg zahar
2-3 lg ulei de masline
patrunjel verde
frunze de telina

De data aceasta nu mai folosim apa care-i va lua din gust. Calim ceapa, morcovul si orezul in ulei dupa care le stingem cu putina apa cat sa le acopere. Lasam la fiert pe jumatate dupa care le punem in oala cu supa dupa ce au fiert rosiile o perioada. Spre sfarsit adaugam zahar si verdeata tocata sau data prin masina.

Varianta III de iarna, cea mai buna varianta, nemaipomenita, un fel de ciorba deasa :

Pastarnac
Patrunjel
2 morcovi
O telina cu frunze
2 cepe albe
2 cepe rosii
2 dovlecei mici
2 ardei capia rosii
3-4 rosii coapte sau o conserva rosii tocate
Tagliatelle 2-3 cuburi
Patrunjel proaspat sau congelat
Leustean proaspat sau congelat
Frunze de telina
Marar daca vreti
1 l suc de rosii de baut, eu am folosit santal
Putin oregano
Ulei
Sare
Vegeta

Eu folosesc multe legume, o parte le toc cubulete si o parte le las intregi sau le tai felii dupa care le scot din ciorba cand e gata. Calesc jumate din ceapa tocata in mai mult ulei ca sa ajunga pentru toate legumele. Adaugam  capia tocat si calim bine dupa care urmeaza morcovul si radacinoasele tocate marunt. Punem putina sare si dovlecelul taiat cuburi mari dar cu tot cu coaja. Acum punem restul legumelor intregi sau felii, ceapa intreaga, radacinoasele felii si o parte din verdeata. Le inabusim cu putina apa si punem capac. Dupa vreo 10 minute punem apa cam un sfert de oala, cat sa le acopere cu vreo 3 degete. Dupa ce au fiert bine legumele punem rosiile tocate, oregano si pastele. Mai lasam pana fierb si pastele apoi punem treptat din sucul de rosii. Cand e gata ciorba potrivim de sare  punem verdeata tocata si acoperim. Important e sa nu folositi foarte multa apa, un sfert din oala ca sa fiarba legumele apoi completati cu suc de rosii, daca mai trebuie puneti alte cutii de suc de rosii sau rosii pasate. Am mai folosit 1 cartof, o mana de fasole verde congelata, gogosarii julienne congelat.

3 comentarii:

maria mihalache spunea...

Frumoasa prezentare, buna supica.

Anonim spunea...

thank! for this news it's a good infomation !

Andreea spunea...

Chiar ca frumoasa prezentare!Si imi inchipui ca e si tare gustoasa!