Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 aprilie 2020

Cozonac pufos si aromat





Tre sa mai uncerc nu mi a iesit aluatul

Ingrediente aluat :

-1 kg faina 000
-40 g drojdie proaspata sau 14 gr drojdie uscata
-250-300 gr zahar
-350-400 ml lapte cald
-150 g unt topit
-50 ml ulei
-10 galbenusuri
-coaja de la 1 lamaie
-coaja de la 1 portocala
-vanilie sau 1 pastaie de vanilie
-1/2 lgt rasa de sare
-dupa gust stafide, rahat, cacao, nuca, fructe confiate
-1 ou pentru uns
-1 lg untura de porc facultativ

Ingrediente compozitie :

-400 nuca
-75 cacao
-150 zahar tos
-30 ml rom (o fiola)
-albusurile de la oua
-coniac

Nuca se rumeneste la cuptor, se curata de coaja aceea amaruie cat inca este nuca calda pentru ca se curata mai usor, apoi se macina si o parte mica se toaca marunt, imi place sa se simta si nuca mai mare. Albusurile de la galbenusurile folosite la aluat nu le folosim toate, doar cat intra sa iasa o crema groasa sa nu curga, am folosit vreo 6-7 din cele 9 oua. Albusurile nu se bat spuma niciodata si nici nu-mi place spuma. Punem la nuca macinata cacaoa, zaharul, romul, coniacul si albusurile. Amestecam usor. Aici putem pune si stafide hidratate in rom si noniac sau rahat.

Daca nu tineti aluatul la cald nu va creste, il puneti cat mai sus in bucatarie si tineti cuptorul deschis sau puneti aluatul la cuptor in felul urmator : descjideti cuptorul, lasati 5 min, inchideti focul, verificati gratarul sa fie cald dar nu fierbinte si puneti aluatul sa creasca in cuptor, verificam la fiecate 15 min. Aluatul tre sa fie cald cand se lucreaza, daca e rece nu va creste.

Sursa Gina Bradea


Umplutura de nuca Gina Bradea : suficienta pt cantitatile astea de 1kg faina, ies 2 foarte mari : 400-500 gr nuca, 100 gr cacao, albusurile ramase, 50 gr zahar si foarte putin lapte sa iasa crema, nu pune mult lapte. 

Umplutură de nuca cititoare : suficientă pt cantitatile astea de 1kg faina, ies 2 foarte mari: nu puneti mai mult sa nu crape compozitia : 400 gr nucă măcinată, 150 gr zahăr pudră 5 albușuri si 3/ 4 linguri cu cacao si rom. Umplutură multă rămân umezi adică incruziti, iti spun din proprie experienta. punem si stafide si rahat. 

Umplutura nr 3 eu : cica e mai buna fara albus adica nuca, zahar, cacao si peste ele punem putin lapte oparit cat sa se faca o crema s-o intindem pe aluat, nu-mi place cu albus. Cicaxalbusul nu trebuie batut spuma.

Niciun comentariu: