Faceți căutări pe acest blog

duminică, 19 aprilie 2020

Paine cu malai




































































Nu prea ne-a placut, are consistenta mai aspra

500 g de faina alba
300 g de malai
7 g de drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata
30-40 ml de ulei
1 lingurita rasa de sare
1 lingurita rasa de zahar
450-500 ml de apa calduta

Faina se cerne. Facem o maia din drojdia proaspata, zahar, putina faina si apa calda, daca folosim drojdie uscata le amestecam toate ingredientele uscate, faina, malaiul, sarea, zaharul si drojdia. Punem intr-un lighean faina, malaiul si sarea. Dupa 10 min dupa ce a crescut maiaua o punem peste ingrediente. Framantam aluatul turnand apa calda treptat. Batem aluatul de masa de vreo 20 de ori. La sfarsit punem si uleiul treptat. Aluatul se lucreaza pe blatul dat cu putin ulei, nu faina. Lasam la crescut o ora-doua dupa care facem doua bile din care doua suluri pe care le impletim. Punem in forma de cozonac cu hartie de copt si mai lasam 30 min la crescut. Ungem cu apa sau ou batut si dam la 160° pt 10 min apoi la 170° pt 40-50 min, am folosit prima treapta de coacere sus jos fara ventilatie dar si cu ventilatie merge la fel de bine. Puteti face din acelasi aluat si turte (langosi, scovergi) prajite in ulei sau pe plita-tigaie fara ulei. Sunt tare gustoase. Painea aceasta, dupa racire, se feliaza frumos, nu se sfarama. Nu prea mi-a placut ca si consistenta dar s-a mancat, cred ca e mai buna reteta cu pasat, apa fiarta cu malai se toarna peste faina.

Sursa Gina Bradea

O alta reteta de turte cu malai, de incercat :

1 cana faina
3 cani malai
sare pt pasat
apa

Punem malaiul in ploaie peste apa pe foc in care am pus sare, nu tre sa clocoteasca ca face cocoloase, amestecam in continuu. Tre sa iasa ca o mamaliga moale, sa curga de pe lingura. Punem pasatul fierbinte peste faina, amestecam cu lingura si cand se raceste framantam un aluat cu mana. Tre sa fie mai gros, de consistenta aluatului de paine daca mai trebuie punem faina dar att nu multa, proportia malai faina tre sa fie 3 la unu.Presaram faina pe blat, formam o paine si o intoarcem in faina pe ambele parti. Dam 1 ora-1 ora jumate la 180°.



De pe net

Niciun comentariu: