Faceți căutări pe acest blog

marți, 23 martie 2010

Cuib de viespi


Cuib de viespi insiropati sau cozonac trandafir









































            Cuib de viespi insiropati si cu crema separata, un strat de unt si nuca deasupra



                                Cuibul necrescut

                        Cuibul crescut dupa 30 minute





















Cuib de viespi

Aceasta reteta este fenomenala, mai buna decat un cozonac, incercati-o si nu veti regreta

Ingrediente:

pentru aluat :

500 gr faina
25 gr drojdie (un cubulet)
3 linguri de zahar
50 ml ulei caldut sau unt topit
4 galbenusuri de tara
200 ml lapte
100 ml apa calduta (eu am pus mai putin cu vreo 3 linguri)
un praf de sare
cate o lingurita coaja de portocale si lamaie

Pentru crema:

200 gr unt moale
100 gr zahar tos (sau 200 gr zahar pudra)
250 gr nuca macinata

Pentru sirop:

125 ml. lapte
150 gr. zahar
1 lingura vanilie

Facem o maia din drojdie, putin zahar, faina si lapte caldut si lasam acoperit sa dospeasca. Toate ingredientele mai putin laptele trebuie scoase de la frigider inca de seara. Cernem faina, facem un gol in mijloc unde punem maiaua si restul ingredientelor si incepem sa incorporam usor faina de pe margini pana obtinem un aluat destul de elastic. Framantam bine dupa care punem la dospit pana se dubleaza in volum. Aluatul o sa fie mai lipicios dar nu va faceti probleme cand il intindeti infainati blatul de lucru si este suficient. Dupa ce a crescut se imparte aluatul in 2 sau 4 parti egale (eu l-am inpartit in 2) se framanta putin si se intind foi mai groase. Blatul trebuie infainat si se pune si putina faina peste aluat ca sa nu se lipeasca de facalet. Se amesteca untul moale cu zaharul (eu am folosit tos) pana se obtine o crema iar apoi se adauga nuca macinata sau puteti pune crema de unt si deasupra nuca. Ambele variante sunt la fel de bune. Pe fiecare foaie intinsa se pune un strat din aceasta crema, compozitia se va inparti in mod egal pe fiecare foaie dupa care se ruleaza si se taie bucati egale de circa 4 cm. sau cat de inalta este tava. Am facut si bucati mai mari si felii mai mici, cele mici se patrund mai bine si nu exista riscul sa ramana nefacute la mijloc datorita siropului, deci mai bine se taie mai mici pt ca oricum mai și cresc la dospit. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se aseaza bucatile taiate din rulou, una langa alta lasand un pic de spatiu intre ele. Se mai lasa la crescut cam 30 de min. dupa care se pun in cuptorul incins la 150°-180. Puneti o oala cu apa in cuptor, aburul ajuta ca aerul cald sa circule mai bine si sa aveti un rezultat mai bun. Dupa circa 20 min. se scoate tava din cuptor si se ung melcii cu siropul obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia, eu am folosit doar 1/2 din sirop pentru ca era prea mult. Se introduce din nou in cuptor si se lasa vreo 20 min pana se coace bine. Nuca trebuie sa fie putin coapta si daca doriti puteti toca o parte din ea si restul macinata ca sa se simta si nuca intreaga. Se mai poate face reteta fara sirop, dupa ce am uns melcii cu galbenus de ou ii bagam la cuptor si-i lasam pana se rumenesc (vreo 15-20 min) fara a mai pune sirop peste ei. Se pot unge cu miere cat sunt calzi iar compozitia poate fi facuta dupa bunul plac, cu stafide, rahat, scortisoara, merisor, goji sau alte fructe uscate caise, papaya, etc. Eu am facut cativa melci asa: unt/nuca/scortisoara presarata/si stafide hidratate in rom. Daca doriti puteti pastra cateva in congelator : dupa ce le-ati taiat nu le mai lasati la crescut, le dati la congelator. Cand vreti sa le faceti le scoateti si le lasati sa se decongeleze la frigider pana a doua zi cand le puneti la crescut 30 min la loc cald. Sunt deliciosi atat calzi cat si reci a doua zi.

Cuib de viespi cu scortisoara si stafide, de incercat:








  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 3 lingurite scortisoara
  • 1/2 ceasca stafide
  • 1/2 ceasca nuca pisata


  • Se întinde aluatul subțire în formă dreptunghiulară și se unge cu untul topit, apoi se presară zahărul, scorțișoara și stafidele. Se poate pune și miez de nucă pisată dacă vreți o prăjitură mai densă.

    Niciun comentariu: