Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 martie 2010

Salata de boeuf

























Ingrediente folosite la o salata :










1 kg cartofi albi, vechi dar sa nu fie fainosi
1 rasol de vita cu os sau un piept mare de pui, curcan
3-4 rădăcini mari de pastarnac
3-4 rădăcini mari de patrunjel
1/2 kg morcovi romanesti
1 telina potrivita
1/2 borcan castraveti acri sau in saramura
1 borcan gogosari acri sau dupa gust
mustar dupa gust
Sare
vegeta
Maioneza un castron mare pentru salata si ornat
1 castron masline kalamata pentru ornat
lamaie
vreo 4 oua pentru maioneza
in apa de fiert puteti adauga niste boabe de piper, foi de dafin, coriandru, ceapa si usturoi pentru aroma

Mod de preparare:

Se spala cartofii cu buretele de sarma si se pun la fiert in coaja impreuna cu carnea si legumele. Rasolul se aseaza pe un pat de telina felii pt a nu se lipi de fundul oalei. Se cladesc frumos legumele asortate de jur inprejurul carnii. Putem taia radacinoasele care sunt mai mari si cele mai mici si subtiri se pun intregi. Se adauga 1-2 lingurite sare si vegeta pentru gust si pentru a nu crapa cartofii la fiert. Se pot fierbe si separat insa in acest fel legumele isi iau gust de la carne si invers, e mult mai gustos. Spumam foarte bine apa de la fiert. Se scot pe rand in functie de timpul de fierbere al fiecaruia, se incearca cu furculita sa fie patrunse. Nu folosesc niciodata mazare decat eventual la ornat. Dupa ce se scot legumele se fierbe si mazarea in aceeasi apa. Cartofii raciti se decojesc si se taie marunt. La fel se toaca legumele fierte si puiul. O sa rezulte un castron mare de legume (albitura si morcovi in parti egale sau putin mai multa albitura ca morcovul e dulce) si unul pe jumatate cu cartofi. Castravetii si gogosarii se toaca si se pun la scurs in strecuratoare cu servetel dedesubt pentru ceva vreme. Eu de obicei pun acriturile dupa gust. Se amesteca toate cu putina sare sau vegeta atentie daca castravetii sunt in saramura, mustar, si apoi se adauga maioneza dupa gust. Mustarul si maioneza se pun cate putin si se gusta treptat. Gustam salata rece de fiecare data sa vedem ce-i mai trebuie. Se aseaza pe platou, se imbraca in maioneza si se decoreaza. Maslinele naturale si gustoase sunt cele maronii, kalamata si folosesc cateva si negre. Merge foarte bine si fara carne mai ales facuta in perioada sarbatorilor. Măslinele tăiate rondele sunt ft bune pt decor. O sa încerc într-un an sa dau carnea prin masina de tocat, se face mai repede și am văzut pe un blog. De preferat a se folosi castraveti acri nu în saramura. Zeama care ramane de la fiert se foloseste la supa sau o congelati pt un pilaf, oricum rămâne putina, eu am fiert cateva ore in oala mare de 10 l și mi-au rămas vreo 3 l.

Ingrediente salata 2016 : senzationala

1 rasol vita cu os de 1.300 kg pt fiert,  la salata am pus 200 gr carne dar parca as mai pune 100
540 gr pastarnac cantarit cu tot cu coaja
560 gr patrunjel cu tot cu coaja
300 gr telina cantarita cu coaja
670 gr morcovi romanesti
1 kg cartofi, 6 cartofi potriviti
2 linguri pline de mustar clasic knorr
7 linguri pline maioneza (un castron mare)
300 gr castraveti murati în otet, 6 buc potriviti
300 gr gogosari acri în otet, 5 buc potriviti
2 lgt vegeta fina și putina sare
Maioneza : 1 galbenus crud, 1 galbenus fiert tare, 1 lgt mustar, cateva picaturi de lamaie

De preferat a se fierbe si toca legumele în prima zi și a doua zi de dimineata de terminat Eu iau morcovi ai albitura si morcovi din doua locuri de la tarani și le conbin pt ca am nimerit și albitura ft tare și proasta. Fierb legumele cu carnea si apoi le toc în prima zi apoi termin salata a doua zi. Le amestec cu maioneza, mustar și sare și le las cateva ore sa se întrepătrund aromele și o gust de mai multe ori pana o termin.




Niciun comentariu: