Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 martie 2010

Sarmalute in foi de varza




imparteala















































Am facut si asortate adica in foi de vita si varza in aceeasi oala, au iesit foarte bune

Ingrediente:

1 kg carne de porc sau amestec vita si porc
100-150 grame de orez
2 cepe mari, alba și rosie pana la 500 gr
piper boabe
½ cana de apa fiarta
1 si ½ kg varza acra (1-2 verze mari)
100 ml suc de rosii
Pasta de rosii concentrata
Foi de dafin
Crengi de cimbru
alte condimente pentru tocatura
Marar proaspat
Boia dulce
Frunze de marar uscat
Costita afumata de pus printre sarmale
Ciolan afumat sau kaizer
putina zeama de varza daca nu e sarata sau bors
Slaninuta afumata

Daca e foarte sarata varza se tine la desarat de cu seara impreuna cu un cartof si apoi se spala. Carnea se da prin masina (deobicei le fac cu carne de porc, sunt mai gustoase), spata de porc pt gatit. Ceapa se toaca marunt si se caleste. Daca e carnea grasa se pun 150 ml apa pentru 100 gr orez (4 linguri) si daca e slaba 200 ml apa pentru 100 gr orez. Apa se foloseste la tocaturi cu orez pentru a nu ramane carnea tare la fierbere. Carnea tocata se amesteca cu cimbru, boia dulce, marar, orezul, pasta de tomate, sare, piper, ceapa calita, putina afumatura taiata cubulete mici si apa. Daca doriti puteti adauga si orezul la calit peste ceapa calita, niste condimente, o lingurita boia, o lingurita curry pentru gust si culoare, putina slanina si pasta de rosii. Se bate bine compozitia pana se face ca o pasta. Eu am pus o cescuta de apa fierbinte la 1 kg de carne potrivita de porc. Frunzele de varza se pot taia sub forma de triunghiuri, se pune compozitia pe colt si se ruleaza spre partea mai mare. Apoi se impaturesc sarmalele introducand foaia cu degetul in fiecare parte. Se pregateste oala de lut sau daca nu aveti o oala mare de 4-5 l. ½ din cantitatea de varza se toaca fideluta, se pune o parte pe fundul oalei, deasupra sarmalele si apoi restul de varza. Printre sarmale se pun bucati de kaizer afumat dar sa aibe si ceva grasime, foi de dafin, boabe de piper, cimbru si marar daca aveti. Se toarna apa clocotita  sa acopere sarmalele cu doua degete (apa in care a fost dizolvata pasta de tomate, putin bors, vegeta, 1 lgt curry, 1 lgt boia) si se da la cuptor vreo 3-4 ore sa scada bine. Eu mai pun si o farfurie termorezistenta peste sarmale pentru a nu se ridica la suprafata dar aveti grija sa nu se spargă. Eventual puneti tije groase de marar sa tina sarmalele sub apa. Se mai misca din cand in cand oala stanga dreapta circular. Din aceasta cantitate de carne ne ies aproximativ 25-30 sarmale potrivite. Pe parcurs gustam din zeama si mai adaugam daca este nevoie pasta de rosii, bors sau zeama de varza daca nu este foarte sarata. Eu am congelat o parte din sarmale gata pregatite dar nefierte.  Se scot, se lasa la de zghetat și apoi se gatesc. Eu mai fac și un sos ca la sarmalele in foi de vita : calesc o ceapa, adaug puțin morcov ras fin, 1 lgt boia, 2-3 lg pasta de rosii, sting cu apa fiarta si fierb puțin după care o blendui ESC sa iasa fina. Dizolvam sosul în apa fiarta cu vegeta, putin bors sau zeama de varza cimbru și marar după care se pune peste sarmale, iese demential

La 1kg si jumatate de carne : 1 varza mare, 300 gr orez, 3-4 cepe mari albe si rosii, 400 ml apa, au iesit 38 sarmale ft mari

Niciun comentariu: