Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 martie 2010

Pilaf de orez cu legume si ciuperci



































Varianta I cea mai buna reteta cu ciuperci :

1/2 cescuta orez de 200 ml
1 capia rosu mare
1 capia galben mare
1 morcov
Telina
Pastarnac
Patrunjel
1 ceapa
500 gr ciuperci
Condimente boia, curry, curcuma, sare, piper

Orezul se tine in apa rece pana la gatire. Legumele se toaca marunt. Calim ceapa, adaugam morcov, albitura si orezul scurs foarte bine, radacinoase punem dupa gust. Adaugam sare si piper proaspat rasnite. Dupa ce s-a calit bine orezul urmeaza ardeii capia. Dupa calirea legumelor punem vreun litru de apa clocotita si lasam sa fiarba legumele aproape de tot. Tocam marunt ciupercile si le calim separat in putin ulei, adaugam condimente si lasam sa scada apa dar nu de tot. Punem ciupeecile peste orez, amestecam si mai lasam sa se imprieteneasca de gust. E minunat atat rece cat si cald. Folosesc 1/2 cescuta de orez nu cana de 250 ml, trebuie sa fie mai multe legume decat orez ca sa iasa gustos.

Varianta II super :

1/2 cescuta orez cu bob rotund
1 ardei capia rosu
1 ardei gras verde sau galben
1 ceapa mica alba sau rosie
1 morcov mic
2 felii telina
300 gr ciuperci
Frunze de telina
Patrunjel
Marar

Orezul se pune in apa cu sare pt 1 ora dupa care se clateste si se pune la scurs foarte bine. Tocam marunt toate legumele inclusiv ciupercile. Calim pe rand ceapa, morcovul si telina, ardeiul si la sfarsit punem orezul. Rasnim sare si dupa ce s-au calit bine legumele si orezul punem o parte din verdeata si ciupercile in doua transe apoi acoperim cu capac. Dupa ce a scazut zeama ciupercilor punem 5-6 masuri de apa clocotita la masura de orez adica 5-6 jumatati de cescuta masurate cu aceeasi cana. Punem capac si dam la cuptor. Pana e gata mai scoatem oala, amestecam usor si potrivim de sare. Dupa ce am gustat orezul si e fiert mai lasam cat vrem ca sa fie consistenta dorita, chiar daca e mai apoi pana se raceste o sa absoarba zeama. Scoatem cratita, punem restul de verdeata, amestecam usor si luam capacul ca sa nu ramana orezul prea uscat. Se poate termina si la aragaz. Secretul este sa folosim multe legume si ciuperci si mai putin orez. Eu am pus servetele deasupra sa absoarba uleiul.


Varianta III :

- 1 pahar de orez sau 1 cana mica
- 2 morcovi
- 1 dovlecel
- 2 ardei grasi
- 2 cepe
- ½ kg ciuperci
- Boia dulce
- Delikat

Mod de preparare:

Se spala orezul. Morcovul curatat se da prin razatoarea mica iar dovlecelul prin razatoarea mare sau cuburi. Ceapa, ardeiul si ciupercile se toaca marunt. Se caleste ceapa in ulei incins apoi se adauga pe rand morcovul, orezul bine scurs, ardeiul, dovlecelul si se caleste dupa fiecare. La sfarsit se adauga ciupercile si se calesc si ele. Se adauga 3 pahare (SE MASOARA APA CU PAHARUL CU CARE S-A MASURAT OREZUL) de apa clocotita si condimentele. Se mai tine pe foc un pic si apoi se baga la cuptor sa scada. Se pune pilaful in forme clatite cu apa rece si se lasa pana la racirea completa dupa care se rastoarna pe farfurie.

Niciun comentariu: