Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 20 martie 2010

Tort cu fructe de padure










Ingrediente pentru 10 persoane
Timp de preparare 70 de min
Complexitate medie

Blatul:

8 oua
8 linguri faina
8 linguri zahar
1 pliculet zahar vaniliat
½ lingurita razatura de portocale

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga cate o lingura de zahar si se bate pana se topeste zaharul. Se adauga pe rand galbenusurile si se amesteca dupa fiecare galbenus. Se adauga si faina cate putin si se amesteca cu lingura de lemn de jos in sus ca sa iasa blatul pufos. Se tapeteaza o forma unsa cu hartie de copt si se coace blatul la 150 grade 35 de min.

Crema:

450 gr fructe de padure congelate150 gr zahar15 gr gelatina transparenta500 gr frisca lichida100 gr ciocolata neagra150 ml suc de fructe de padure
Zeama unei cutii de compot de ananas sau caise
1 pliculet intaritor de frisca

Preparare:

Fructele se lasa la scurs in strecuratoare pana se dezgheata si se zdrobesc in blender impreuna cu zaharul. Separat se dizolva gelatina in putin suc de fructe iar apoi se adauga la restul de suc incalzit Se amesteca bine si se toarna caldut peste fructele de padure. Frisca se bate bine cu intaritorul si se adauga piureul de fructe. Se pune apoi ciocolata topita.(ciocolata nu va schimba culoarea cremei)Blatul se taia in doua, se insiropeaza cu ajutorul unei pensule cu zeama din compot, si se umple cu crema la mijloc. Peste crema se pun capsuni taiate pe din doua sau orice alte fructe doriti si se aseaza al doilea blat insiropat. Se orneaza dupa preferinte.

Asamblare tort:

Am pus folie alimentara in tava in care am copt blatul de mijloc apoi am tapetat marginile tortului cu fasiile de pandispan cu picatele si am pus primul blat, crema, capsunile, al doilea blat si am bagat 1 ora la rece. Am scos tava si am intors-o invers scotand folia. Am uns tortul cu frisca colorata, am garnisit cu fructe lasand marginile fara frisca pentru a se vedea modelul.

Cine doreste aceea margine din pandispan cu picatele:

Pentru marginea cu picatele aveti nevoie de jumatate din cantitatea unui pandispan obisnuit de tort( de ex 4 oua 4lg de faina si 4 lg de zahar) din care se opreste un sfert de compozitie care se amesteca cu cacao pentru cerculete. Se ia o foaie de hartie de copt cu care vom tapeta doar fundul unei tavi mai late din care vom taia fasii cu care vom tapeta marginile tavii unde vom asambla tortul(rotunda in forma de tort cu inel detasabil sau dreptunghiulara. Pe aceasta hartie vom desena cu pixul cerculete sau orice alt model doriti lasand o distanta mica intre ele. Se va intoarce foaia invers , cu scrisul in jos pentru a nu ramane pix in blatul de pandispan, si se aseaza pe fundul tavii unsa cu ulei. Cerculetele desenate se umpu cu un posh cu compozitia de pandispan si cacao.Se baga imediat tava la congelator pana ingheata desenul. Peste acest desen se varsa restul de compozitie de pandispan si se da la cuptor ca pe un blat normal. Dupa racire se taie fasii de dimensiunea marginilor tavii in care se asambleaza tortul.Se imbraca marginile si in interiorul formei se va asambla tortul.

Niciun comentariu: