Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 martie 2010

Supa de linte



Varianta I : exceptionala

400 g linte rosie
3 l apa
2 cepe medii
2 morcovi mari
2 patrunjei mari
2 pastarnaci mari
1 telina medie
1 capia rosu optional
1 rosie mare optional
1-2 lg menta macinata
Ulei de masline pt calit si in farfurie
oregano maruntit
3 boabe coriandru
Zeama de lamaie in farfurie
1 lgt chimen macinat obligatoriu
Boia dulce sau picanta in farfurie
1 foaie de dafin

Ceapa am tocat-o marunt si radacinoasele o parte le am taiat in patru pe lung si o parte le-am dat prin razatoarea mare. Calim ceapa in mult ulei de masline, ardeiul capia cubulete daca avem si apoi radacinoasele. Adaugam 3 l de apa peste legume si punem sare. Cand incepe sa fiarba spumam si apoi adaugam condimentele. Lasam sa fiarba legumele pe jumatate dupa care punem si lintea. Urmeaza rosia taiata felii si mai lasam 5 minute. De data asta nu am folosit ardei si rosie dar rezultatul este la fel de bun. Strecuram legumele si lintea dupa care blenduim toata lintea cu putina zeama si o parte din legume. Incorporam din piure atat cat trebuie sa iasa supa crema, nici prea groasa dar nici prea lichida. Am blenduit un morcov si putina albitura dar nu mai mult, restul legumelor nu le folosim. Eu am folosit mai multe legume doar pt gust, nu trebuiesc folosite toate pt ca iese prea groasa si isi schimba gustul. In farfurie punem zeama de lamaie, ulei de masline, putina boia dulce sau picanta si servim cu crutoane aromate. Mai putem pune chimen si in farfurie. Este o supa sanatoasa si lintea rosie contine mult fier.

Varianta II dietetica :

Nu mai calim legumele. Dupa ce am blenduit supa punem ulei de masline deasupra. Servim cu lamaie, patrunjel, oregano si crutoane cu usturoi.

varianta III cu pui :

250 linte rosie
piept de pui
3 l apa sau 3.5
2 cepe intregi
1pastarnac mare
1 patrunjel mare
2 morcovi mari
1 telina mica
1 rosie medie
lamaie
menta
1 lingurita praf de chimen macinat
1/2 lingurita curcuma
1/2 lingurita boia
vegeta
sare


Eu am pus la fiert un os de la un piept de pui mare impreuna cu morcovi, albitura, telina taiate in patru, doua cepe intregi, o legaura cozi de patrunjel, coriandru, sare, praf de chimen, oregano maruntit, ulei de masline, 1 rosie intreaga si sare. Cand au fiert bine le scoatem in strecuratoare si punem lintea. Cand a fiert si lintea o strecuram si blenduim o parte din linte cu putina zeama. Adaudam din linte la supa pana la consistenta dorita, cat de groasa vreti sa fie. Daca e prea lichida mai putem blendui si cateva legume, daca e prea multa linte si mai putina zeama nu puneti toata lintea. Important e sa fie supa gustoasa. Servim cu patrunjel, lamaie si crutoane.

Un comentariu:

Anonim spunea...

retetele tale sunt faine, se vede ca gatesti cu pasiune...