Faceți căutări pe acest blog

marți, 23 martie 2010

Rasol de vita fiert cu hrean si cartofi nature


















In oala de lut
















Rasol cu legume in papiota







Gustos, minunat, grozav si sanatos

Varianta I  minunat :

Ingrediente:

1 bucata mare de rasol cu tot cu os si maduva
2-3 cartofi
1 telina cu frunze
pastranac radacina
patrunjel radacina
cativa morcovi
1 gogosar sau ardei gras
foi de dafin
boabe de piper
coriandru
crengute de cimbru
condimente
cativa catei de usturoi
1 ceapa alba si una rosie
hrean facut in casa reteta aici: http://wwwsimona-susu.blogspot.ro/2014/12/hrean-cu-otet.html

Se maseaza rasolul de seara cu boia dulce, curry, cimbru, curcuma, oregano, condimente la rasnita, si ulei de masline. A doua zi se pune la fiert in apa rece cu putina sare sau vegeta, legumele curatate lasate intregi sau taiate in patru, cartofii cu tot cu coaja dar bine spalati si condimentele. Se fierbe la foc potrivit pentru vreo 2-3 ore pana se desprinde carnea de pe os. Daca rasolul este mare si a mai scazut apa intoarcem carnea la un interval de timp. Servim carnita impreuna cu legume si hrean. Eu am pus hrean cu  mai multa zeama in fiecare cartof taiat cat este cald, am scobit cu furculita si am pisat usor ca sa se amestece bine. Zeama ramasa de la fiert nu se arunca, se strecoara si se foloseste la un pilaf, risotto, supa sau ciorba de vita ori alta mancare. Un altfel de hrean : frecam hreanul ras cu ulei de masline, otet si sare apoi punem smantana.

Varianta II, nu prea mi-a placut :

Cea mai buna varianta este I prin fierbere. La cuptor in vas de lut. Punem rasolul condimentat dinainte impreuna cu niste legume taiate mare, telina radacina si frunze, morcov, pastarnac, patrunjel, ceapa, usturoi, foi de dafin, ardei gras, crengute de cimbru, piper boabe si acoperim rasolul cu apa multa, sa-l acopere cu 2 degete ca o sa stea vreo 2 ore la cuptor. Punem sare si dam oala la cuptor de la inceput fara a incalzi cuptorul. Setam la 200° si cand incepe sa fiarba micsoram la 180. Lasam acoperit sa fiarba pana se desprinde carnea de pe os. Daca vreti spre sfarsit puneti cartofi taiati pe langa rasol si mai lasati 30 min sa se faca si ei. Spre sfarsit luam capacul sa se rumeneasca frumos deasupra. Atentie cand il scoatem sa nu se desfaca. Facem un hrean cu ulei de masine, sare si otet. La hrean puteti pune si smantana. Servim cu garnitura de brocoli, conopida si morcov. Se pune o oala de 5l cu apa pe foc si cand da in clocot punem sare. Adaugam brocoli si dam focul mare. Cand incepe din nou sa fiarba apa lasam fix 2 min dupa care il strecuram si l punem intr un vas cu apa rece si gheata pt 5-10 min astfel ramane verde si crocant. In aceeasi apa sau alta fierbem conopida si morcovul. Putem adauga si niscauva mirodenii.

Varianta III : Calim niste legume, pe punem intr un vas, calim si rasolul eventual dat prin putina faina, il punem peste legume, adaugam apa si o cana de vin alb, usturoi, cimbru, acoperim cu folie de aluminiu si dam 2 ore la cuptor. Scoatem folia si mai lasam 30 min


Niciun comentariu: