Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 martie 2010

Spaghete cu pui si legume












Grozzave

1 sfert pachet de spaghete
1 morcov potrivit
1/2 piept de la un pui
2 cepe potrivite
4 catei de usturoi
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1 mana de varza
1 mana de porumb
Busuioc
Patrunjel
sare
piper
curry
sos de soia

Mod de preparare:

Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Cranea de pui se spala, se sterge cu un prosop si se taie fasii de grosimea unui deget. Morcovul curatat se taie bastonase sau se da prin razatoarea mare. Ardeii se taie julien si varza fideluta. Se pune 1 l de apa cu putina sare si ulei pe foc. Cand incepe sa fiarba se adauga pastele si se lasa sa fiarba "al dente" la foc mic. Cand sunt gata se scurg, se stropesc cu putin ulei si se clatesc sub un jet de apa rece. Ceapa si usturoiul se calesc bine intr-un wok sau o tigaie mai mare. Cand este aurita se adauga carnea fasii si se mai caleste cateva minute. Se adauga un praf de curry dupa gust (eu pun mai mult pt ca imi place condimentul dar pt altii poate schimba gustul mancarii). Dupa ce am calit carnea se adauga si celelalte pe rand calindu-se dupa fiecare: morcovul,ardeiul si varza.La sfarsit se pun si pastele bine scurse si se mai calesc putin fara a se zdrobi. Se pune si putin sos de soia in tigaie sau se serveste sosul in farfurie peste paste.

Cum gatim pastele:

1. Pastele trebuiesc fierte intr-o oala mare, incapatoare. Fie ca pregatim spaghetti, penne ori fusilli, acestea trebuie sa aiba suficient spatiu in oala in care fierb, astfel incat sa nu se lipeasca prea tare una de cealalta. Pentru o cutie de 500g de paste, folositi o oala de minim 5,5 litri.
2. Puneti sare din plin in apa in care fierb pastele. Sarea nu afecteaza in niciun fel procesul de gatire al pastelor, insa le da acea savoare de care au nevoie pentru ca preparatul final sa fie, intr-adevar, demn de laude.
3. Asigurati-va ca apa a dat in clocot inainte de a adauga pastele. Adaugati pastele si rasfirati-le pe cat posibil pentru ca ele sa nu se lipeasca. Ajutati-le sa se lase cu totul in apa, folosind o lingura de lemn. Odata ce s-au lasat, iar apa le acopera, nu le mai amestecati.
4. Gatiti pastele la foc mediu si scoateti-le din oala cu 2 minute inainte de timpul indicat pe ambalaj. Este foarte important sa nu fierbeti pastele prea mult timp, mai ales daca le veti mai gati si impreuna cu sosul. Urmati sfatul italienilor si preparati pastele “al dente”.
5. Nu adaugati ulei in apa in care fierb pastele. In cazul in care puneti ulei in oala in care fierb, ele vor deveni alunecoase, iar atunci cand le veti gati impreuna cu sosul, acesta nu se va mai prinde de ele asa cum ar trebui.
6. Scurgeti pastele de apa cu ajutorul unei strecuratori, dar pastreaza cel putin o cana din apa in care au fiert. O vei folosi putin mai tarziu, atunci cand pregatesti sosul. Ii da acestuia un gust deosebit. Crede-ne pe cuvant.
7. Nu spalati pastele dupa ce le scurgeti de apa! Adaugati-le direct in sosul pe care l-ati preparat si nu le mai gatiti mai mult de cateva minute pentru a evita ca ele sa devina prea moi. Puneti un pic din apa in care au fiert pentru a le da acea savoare tipic italieneasca.
Serveste-le pe farfurii calde. Pofta buna!

Niciun comentariu: