Faceți căutări pe acest blog

joi, 25 martie 2010

Pizza cu de toate










































Varianta I, sursa Adi Hadean, rezultat exceptional

Ingrediente aluat :

3 cani de faina alba 650 sau 480 nu tip 000
1 cana si 1/2 apa calduta
10 gr drojdie proaspata
1 lg lapte caldut nu fierbinte
3 lg ulei de masline
1 lgt busuioc uscat
1 lgt oregano uscat
1 vf lgt zahar
1 vf lgt sare


Ingrediente sos de rosii:

2 cutii 800 gr rosii in conserva
1 cana de apa
2 catei mari de usturoi
1 lg busuioc uscat
1 lg oregano uscat
1 lg seminte de chimen
2 boabe ienibahar
cateva boabe coriandru
1 lgt sare
1 lgt zahar


Ingrediente topping:

sos de rosii preparat in casa
salam uscat 200 gr
chorizo picant 1/2 buc
sunca presata sau bacon subtire
ciuperci proaspete sau conservate 250 gr
masile verzi si kalamata 200 gr
porumb la conserva sau congelat 1 cutie
fasole rosie fiarta 2 maini
ardei gras rosu galben si verde cate 2
cateva rosii
cascaval ras
telemea veche rasa
sos pesto, mozzarela si parmezan daca avem
oregano uscat
busuioc uscat

Eu am folosit faina pentru pizza 550 pentru ca nu am gasit altceva. Cantitatea de faina trebuie sa fie dubla fata de apa si se masoara cu aceeasi cana. Daca aluatul este prea moale mai adaugam cate putin faina. Eu am mai folosit inca 4 linguri cu varf pe care le-am presarat pe masa de lucru in timp ce framantam aluatul. Drojdia scoasa din timp de la frigider se zdrobeste si se amesteca impreuna cu laptele, zaharul si putina faina. Se pune la dospit pentru 15 minute timp in care punem restul ingredientelor pentru blat intr-un vas mare. Facem un gol in mijloc unde punem maiaua si apa calda cate putin incorporand usor faina de pe margini. Aluatul se framanta vreo 20 de minute dupa care se pune intr-un vas curat, se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca pentru o ora. Aluatul trebuie sa fie elastic si fin, in momentul cand il apesi cu degetul trebuie sa revina. Inainte de a pune sos pe blat se poate unge cu ulei de masline, eu n-am facut-o. Usturoiul, chimenul, coriandru si ienibaharul se piseaza in mojar dupa care le punem intr-o craticioara cu celelalte ingredientele pentru sos si lasam sa fiarba la foc mic timp de 1/2 ora. Cand e gata il blenduim. Sosul se pune peste blat dar si peste pizza calda gata scoasa din cuptor Ardeii se taie rondele si julien, ciupercutele, rosiile, maslinele si salamul felii foarte subtiri. Eu am taiat carnatul si salamul si cubulete, imi place mai mult ca se repartizeaza mai usor pe fiecare felie Pregatim niste forme si le tapetam cu hartie de copt. Cand a crescut aluatul se rup cu mana bucati din el, se mai framanta putin pe masa infainata si se intinde cu palmele si degetele atat cat avem nevoie pentru o forma. Eu am folosit si facaletul pentru ca nu reuseam sa-l intind atat de mult. Intepam aluatul, intindem din sosul de rosii, punem cascaval si branza rasa, ardei, porumb,, masline, ciuperci si deasupra salam si, rosii. Punem si peste legume putin busuioc si oregno uscat. Punem iarasi branzeturi si dam la cuptorul incalzit pentru 15-20 minute la 200 de grade. Spre sfarsit mai putem adauga niste cascaval sa se topeasca deasupra. Puneti sos de rosii peste pizza cand o scoateti de la cuptor. Daca faceti pizza a doua zi puneti aluatul la frigider intr-un castron destul de mare sa permita cresterea si acoperiti cu folie alimentara. Il scoateti cu 15 min inainte sa-l intindeti. Deasemenea putem congela aluatul pentru o luna presarat cu faina si pus in folie alimentara. Se scoate cu o seara inainte sau se dezgheata 2 ore la temperatura camerei. Am congelat si o pizza gata pregatita cu sos de rosii, cascaval, si legume. Se baga la cuptor fara a se dezgheta inainte. Din cantitatea dubla de ingrediente pentru aluat adica la 1 kg de faina mi-au iesit 4 pizze mari.

Tipsuri pentru o pizza perfecta:

-Cuptorul se incinge inainte cu 30 de minute
-Cand dati drumul la cuptor puneti o piatra pe gratarul din mijloc
-Blatul se inteapa inainte sa-l ungem cu sos
-Pentru un aluat bun se tine inainte la rece
-Ca sa fiti siguri ca blatul nu ramane crud puteti sa-l dati mai intai la cuptor pentru 15 min dupa care il scoateti si puneti sosul si legumele
-Aluatul este mai bun rece facut cu o zi inainte
-Marginile se lasa mai groase ca sa nu cada ingredientele in cuptor
-Aluatul nu se taie cu cutitul ci se rupe cu mana
-Aluatul nu se intinde cu facaletul ci cu palmele si degetele

Varianta II



Ingrediente pentru 5 persoane

- 450 grame faina
- 250 ml lapte
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita de zahar
- 1 cub mic de drojdie
- ½ lingurita de sare
- 1 pahar de bullion concentrate
- ½ cutie porumb medie
- 80 ml ulei masline
- 1 borcan de ciuperci
- 1 ardei gras galben potrivit
- 1 ardei rosu potrivit
- 1 ardei verde potrivit
- 100 grame masline (eu am pus si verzi si negre)
- Cubulete mici de branza telemea
- Cascaval ras
- oregano
- busuioc
- cimbru
- salam
- sunca
- 1 ceapa

Se pun cei 80 ml ulei de masline pe foc cu paharul de bullion, oregano, cimbru si busuioc dupa gust si se lasa aproximativ 10-15 minute sa fiarba la foc mic pana se leaga un sos mai gros. Se desface drojdia cu putin lapte caldut nu fierbinte si zahar si se adauga 1-2 linguri de faina din compozitia de faina si se lasa sa dospeasca cateva minute. Se toarna acest amestec peste restul de faina si se adauga restul laptelui si uleiul la temperatura camerei. Se framanta bine. Se lasa coca acoperita cu un prosop 30 minute la loc cald sa creasca. Se intinde coca si se aseaza in tava unsa si tapetata. Din acest aluat ies doua pizza rotunde sau una mare in tava de aragaz. Aluatul trebuie sa fie de grosimea unei jumatati de deget. Se unge aluatul cu ½ din cantitatea de bullion fiert. Se aseaza peste aluat legumele taiate foarte subtire si deasupra se rade cascaval. Se serveste cu ketchup.

Varianta III pe care n-am incercat-o inca

1 kg faina
500 ml apa
14 gr drojdie uscata
5 lg ulei de masline
1 lg zahar
1 lgt sare

Dizolvam drojdia si zaharul cu cateva lg de apa calda, adaugam 2 lg de faina, facem maiaua si lasam la dospit. Framantam faina cu maiaua si restul ingredientelor.

Niciun comentariu: