Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 martie 2010

Ciorbita de fasole cu afumatura













Tipsuri pentru ca fasolea sa fiarba: ciorba de fasole uscata se fierbe descoperita

Se curata fasolea de mizerie si pietricele, se spala in doua ape, se tine o noapte in apa rece, de preferat la frigider daca este foarte cald afara, se pune 20 minute la fiert in apa tot rece impreuna cu 1 lgt bicarbonat de sodiu dupa care se schimba apa inca de doua ori dar cu apa fierbinte
- In a treia apa se pune 1 lgt zahar, un cartof, si se pune o lingura de metal sa fiarba putin in oala, fasolea va fierbe mai repede si bobul va ramane intreg
-Nu se pune sare, bulion sau rosii decat la final cand e fiarta fasolea
-Se mai poate pune chimion rasnit pentru gaze
-O alta varianta : se pune la inmuiat  in apa rece impreuna cu bicarbonat dupa care se spala si se pune la fiert in apa rece 20 min dupa care i se mai schimba apa inca de doua ori cu apa fiarta si spre sfarsitul fierberii mai punem bicarbonat
-Fasolea uscata se fierbe descoperita, dam focul mare si cand incepe sa fiarba micsoram flacara. Daca o punem la inmuiat cu apa rece a doua zi se pune la fiert tot cu apa rece, daca o punem in apa calda a doua zi se fierbe tot cu apa calduta nu fierbinte
-Punem fasolea cu apa fiarta si bicarbonat de sodiu pana a doua zi cand o scurgem și o punem la fiert cu alta apa fiarta si bicarbonat
-Se poate pune fasolea in apa fiarta pt o ora si jumate dupa care se pune la fiert tot in apa fiarta
-Sau puneti fasolea neinmuiata direct la fiert in apa rece si la cateva minute dupa ce incepe sa clocoteasca aruncam apa si punem alta rece, procedam asa de 3 ori
-Fasolea inmuiata in apa rece se da in clocot 10 minute cu apa rece, se arunca apa si se pune alta fiarta. Se mai schimba apa cu una fiarta inca de 2-3 ori. Unii spun ca fasolea se fierbe acoperita altii din contra, eu am procedat in ambele feluri
-Fasolea se pune la inmuiat in apa clocotita o ora jumate dupa care se fierbe la foc mic, chiar la cuptor
-Se pune fasolea neinmuiata in apa rece cu bicarbonat pana se incalzeste apoi stingem focul si lasam asa sa se inmoaie 1-2 ore. Apoi apa de inmuiere se arunca
-fasolea se pune in apa fiarta de seara apoi a doua zi se fierbe cu apa clocotita

Varianta I  buna si gustoasa

Ingrediente:

700 g afumatura: ciolan afumat sau orice afumatura
2 morcovi potriviti
1 ardei capia rosu daca aveti
1 cepa alba
1 ceapa rosie
albitura
1 telina
1legatura leustean, 1 legatura patrunjel proaspete, congelate sau uscate.
Pasta de tomate sau rosii aproximativ 300 ml
Cimbru
300 g fasole boabe alba sau pestrita (1/2 sau 1/3 kg)
Frunze dafin
Piper
Vegeta
1 cub de concentrat sau vegeta
Bors sau otet
Paprika

Mod de preparare:

Se spala si se pune fasolea in apa rece sau fiarta cu o seara inainte. Se pune fasolea la fiert in aproximativ 1.5-2 litri de apa clocotita în ambele cazuri. Apa se schimba de vreo 4 ori dupa ce a dat in clocot si se schimba tot cu apa clocotita pt gaze. Se pune separat la fiert ciolanul spalat cu cateva frunze de dafin si condimente. Legumele se curata si se toaca marunt. Se calesc pe rand ceapa, albitura, morcovii si ardeiul dupa care se adauga la fasole dupa ce aceasta a fiert pe jumatate. Se adauga la fasole din zeama de la ciolan atat cat este nevoie si se dezoseaza ciolanul adaugandu-se si el la ciorba. Daca avem ceva kaizer sau carnati afumati le calim si le adaugam la ciorba.Cand au fiert toate se adauga bulionul dizolvat in putina zeama de ciorba iar la sfarsit borsul dat intr-un clocot, condimentele si verdeata. Pastrati putina verdeata toccnata pentru servit in farfurie. Eu cateodata pasez o parte din fasole si cealalta o las intreaga asa imi place mai mult. Se poate servi rece cat si fierbinte.

Varianta II, supa crema, o minunatie care merge atat rece cat si calda

300-400 gr kaizer afumat cu grasime sau alta afumatura
un sfert punga fasole sau 1/ 2 kg
1 morcov mare
2 ardei capia rosii
1 ceapa rosie
1 ceapa alba
1 pastarnac
1 patrunel
1 telina mica
marar, leustean. patrunjel, cimbru, condimente

Punem fasolea in apa clocotita cu putin bicarbonat de sodiu pana a doua zi cand o schimbam si-o punem la fiert tot cu apa fierbinte. Schimbam apa de doua ori dar nu cu rece ci tot fiarta. Punem radacinoasele rase, calim separat ceapa tocata apoi morcovul ras fin, ardeiul si afumatura. O parte din fasolea fiarta o mixam si-o adaugam inapoi in oala, astfel vom avea o supa crema delicioasa cu boabe de fasole intregi. Adaugam boia si punem compozitia la ciorba cand a fiert fasolea pe jumatate. Punem foi de dafin, cimbru, vegeta si o parte din verdeata. Cand a fiert fasolea punem rosii, bors si bulion. Potrivim de sare, punem restul de verdeata si acoperim.

Cele bolduite au fost folosite de mine. Fasolea pusa in apa rece cu bicarbonat a dat cel mai bine rezultat.

Niciun comentariu: