Am facut si asortate adica in foi de vita si varza in aceeasi oala, au iesit foarte bune
Ingrediente:
1 kg carne de porc sau amestec vita si porc
100 grame de orez cu bob rotund
500 gr ceapa alba si rosie
cateva boabe de piper
½ cana de apa clocotita pana la 200 ml
1 kg si ½ varza murata, 2 verze medii
100 ml suc de rosii
2-3 linguri pasta de rosii concentrata
rosii tocate proaspete sau conserva
foi de dafin 4-5
crengute de cimbru
doua maini de cimbru maruntit
marar proaspat
patrunjel facultativ
2 lingurite boia dulce
2 lingurite vegeta
sare macinata
piper pacinat
costita afumata de pus printre sarmale
ciolan afumat sau kaizer gras
putina zeama de varza sau bors
slaninuta afumata
Cantitatea necesara de orez este 100 gr la 1 kg de carne. Daca e foarte sarata varza se tine la desarat de cu seara impreuna cu un cartof si apoi se spala. Deobicei le fac cu carne de porc pentru ca sunt mai gustoase si folosesc spata de porc pt gatit. Ceapa se toaca foarte marunt si se caleste in suficient ulei. Dupa ce am calit bine ceapa adaugam orezul la calit. Cand e gata si orezul punem sare rasnita, putina verdeata si si 1 lgt boia dulce. Se poate adauga si 1 lgt curry pt gust si culoare. Cine doreste poate sa nu caleasca orezul ci sa-l puna direct la compozitie. Carnea tocata se amesteca cu ceapa si orezul calite, o mana de cimbru maruntit bine, 1 lgt boia dulce, marar tocat, patrunjel, 2-3 linguri pasta de tomate, 2 lgt vegeta, sare si piper macinate fin, putina afumatura taiata cubulete mici si apa. Pastram verdeata si pt zeama din oala. Daca e carnea grasa se pun 150 ml apa pentru 100 gr orez (4 linguri) si daca e slaba 200 ml apa pentru 100 gr orez. Apa se foloseste la tocaturi cu orez pentru a nu ramane carnea tare la fierbere. Eu am pus o cescuta de apa fierbinte la 1 kg de carne potrivita de porc. Se bate bine compozitia pana se face ca o pasta. Frunzele de varza se pot taia sub forma de triunghiuri, se pune compozitia pe colt si se ruleaza spre partea mai mare. Sau taiati nervura groasa a foii de varza, puneti compozitie si rulati. Sarmalele nu trebuiesc sa fie foarte bine stranse ca sa aibe loc carnea sa se relaxeze. Se impaturesc sarmalele introducand foaia cu degetul in fiecare parte. Pe masura ce impachetam sarmalele mai amestecam in compozitia de carne. Se pregateste oala de lut sau daca nu aveti o alta oala mare de 4-5 l. Se pune varza tocata fideluta pe fundul oalei, deasupra sarmalele, printre sarmale se pun bucati de kaizer afumat dar sa aibe si ceva grasime, costita, slanina, foi de dafin, boabe de piper, cimbru si verdeata. Punem peste alt rand de varza tocata si acoperim cu foi de varza. Eu le pregatesc cu o zi inainte si a doua zi le dau la cuptor. Se toarna apa clocotita sa acopere sarmalele cu doua degete (apa in care a fost dizolvata pasta de tomate, putin bors, vegeta, 1 lgt curry, 1 lgt boia) si se da la cuptor vreo 3-4 ore sa scada bine. Eu mai pun si o farfurie termorezistenta peste sarmale pentru a nu se ridica la suprafata dar aveti grija sa nu se spargă. Eventual puneti tije groase de marar sa tina sarmalele sub apa. Se mai misca din cand in cand oala stanga dreapta circular. Din aceasta cantitate de carne ne ies aproximativ 25-30 sarmale potrivite. Pe parcurs gustam din zeama si mai adaugam daca este nevoie pasta de rosii, bors sau zeama de varza daca nu este foarte sarata. Eu am congelat o parte din sarmale gata pregatite dar nefierte. Se scot, se lasa la dezghetat și apoi se gatesc. Eu mai fac și un sos ca la sarmalele in foi de vita : calesc o ceapa, adaug puțin morcov ras fin, 1 lgt boia, 2-3 lg pasta de rosii, sting cu apa fiarta si fierb puțin după care o blenduiesc sa iasa fina. Dizolvam sosul în apa fiarta cu vegeta, putin bors sau zeama de varza cimbru și marar după care se pune peste sarmale, iese demential. Ou folosesc doar la cele in foi de vita.
Sarmale Craciun 2018, grozave, minunaaaate :
1 kg carne amestec vita si porc
100 grame de orez
500 gr ceapa alba si rosie
cateva boabe de piper
200 ml apa clocotita pt carne
2 verze murate medii
1 cana zeama varza nesarata
Cateva linguri pasta de rosii pt oala
3 linguri pasta de rosii pt compozitie foi de dafin 4-5
1 crenguta de cimbru
doua maini de cimbru maruntit
1 legat marar proaspat
1 legat patrunjel
2 lingurite boia dulce
2 lingurite vegeta
sare macinata
piper pacinat
vreo 200 gr costita afumata
100 gr kaizer gras
100 gr slaninuta afumata
Anul asta parca au iesit cele mai bune, asa zic mereu dar asta pt ca niciodata nu au fost mai prejos. De data asta am folosit jumate vita jumate porc si au fost dementiale. Chiar daca sunt mai migaloase incercati sa le faceti mai mici si cu frunza aceea mai subtirica si mai inchisa la culoare de deasupra, ies de se topesc in gura. Amestecul de porc si vita e chiar mai bun. Am calit ceapa tocata, am adaugat orezul si dupa ce l-am calit bine am pus o parte din verdeata, 1 lgt boia, sare si piper macinate. Adaugam compozitia la carne, 3 lg pasta rosii, 1 lgt boia, 2 lgt vegeta, sare, piper, o mana cimbru, marar, patrunjel, 200 ml apa fiarta. De data asta n-am mai pus slaninuta in carnea de compozitie, doar printre sarmale. Oprim o parte din verdeata pt oala de sarmale. Infasuram sarmalele, punem varza tocata pe fundul oalei, sarmale, o mana cimbru, foi dafin, o crenguta cimbru, boabe piper, afumatura, varza tocata si acoperim cu frunze de varza deasupra. Punem peste sarmale apa fiarta in care am dizolvat pasta de rosii dupa gust, zeama de varza sau bors si restul de verdeata. Zeama de varza e mai buna ca borsul. Sare si bulion mai adaugam in timpul gatirii daca mai e nevoie. Scoatem oala de mai multe ori de la cuptor si gustam. Dam la cuptor pt 3-4 ore, la inceput la foc mare la 250 ° si cand incepe sa fiarba micsoram la 150 °. Putem amesteca usor zeama printre sarmale miscand circular oala cu sarmale fara sa le apasam ca sa le zdrobim. Gustam zeama si potrivim de sare, acritura si bulion. Pasta de rosii mai punem treptat daca mai e nevoie si o dizolvam in oala. Chiar daca am facut porc cu vita au iesit foarte bune. Le-am lasat vreo 3 ore cu capac si 30 min fara sa se rumeneasca. Au iesit minunate. Chiar daca pe foc vi se pare zeama mai acra a doua zi se mai duce din acreala. Ca sa nu crape oala de lut o scoatem din timp de la rece sa ajunga la temperatura camerei si o bagam la cuptorul neincalzit dupa care dam drumul la foc.
De incercat :
Ingrediente chef scarlatescu : 2 kg ceapa, 4 kg carne porc, 500 gr orez, 4 gr piper, 11 gr sare, ciolan afumat, varza murata tocata amestecata cu bulion care se pune in oala
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu