O reteta minunata, aluat fraged si bun, mai putem incerca aluatul de la reteta placinta cu branza si fructe de padure
Pentru aluat, pentru cele 2 foi avem nevoie de:
-7 linguri de lapte
-7 linguri de ulei
-6 linguri de zahar potrivite
-1 ou
-1 lingurita bicarbonat sau 1 pliculet de amoniu pentru prajituri
-1 lingurita otet
-400 gr faina cernuta de 2 ori
Mod de preparare:
Amestecam intr-o cratita laptele, zaharul si uleiul pana incepe sa fiarba apoi dam la racit.Peste compozitia racita punem oul (galbenusul frecat cu un praf de sare si albusul batut spuma), bicarbonatul stins cu otet si amestecam bine. Punem faina treptat si framantam pana obtinem un aluat moale. Il lasam un pic la odihnit pana facem umplutura. Din aluat facem 2 bile si intindem doua foi, una o asezam in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt, peste asezam compozitia, deasupra cealalta foaie pe care o intepam cu furculita din loc in loc. Se da la copt 30 min la 165 C. Se lasa la racit bine, se taie patrate si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Pentru umplutura de mere:
2 kg de mere curatate de coaja se dau prin razatoarea mare si se calesc in 60 gr unt si zahar dupa gust. Lasi sa scada si la sfarsit adaugi 1 lgt rom, esenta de vanilie sau zahar vanilat si putina scortisoara. Reteta se face cu 1 kg de mere dar eu am facut cu 2 kg ca sa iasa mai inalta si cu mai multa umplutura. Daca doriti puteti congela si pentru alte zile.
Pentru umplutura de mere:
2 kg de mere curatate de coaja se dau prin razatoarea mare si se calesc in 60 gr unt si zahar dupa gust. Lasi sa scada si la sfarsit adaugi 1 lgt rom, esenta de vanilie sau zahar vanilat si putina scortisoara. Reteta se face cu 1 kg de mere dar eu am facut cu 2 kg ca sa iasa mai inalta si cu mai multa umplutura. Daca doriti puteti congela si pentru alte zile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu