Faceți căutări pe acest blog

luni, 22 martie 2010

Gogosari pentru iarna












































































Au iesit cam acri, trebuie mai putin otet

Ingrediente:

10 kg gogosari
2 l apa
1 l otet
500 g zahar
la fiecare litru de lichid 1 lingura de sare (cantariti 20 grame pt fiecare lingura, in cazul nostru 3 linguri deci 60 gr)
foi de dafin
frunze de telina
piper boabe
boabe de mustar
hrean
morcovi
conopida

Mod de preparare:

Se da apa cu zaharul si otetul in fiert, se adauga foi de dafin, frunze de telina, boabe de piper, boabe de msutar si sarea masurata. Gogosarii se cuarata si se spala, se taie in patru sau se pun intregi. Se verifica sa nu fie si iuti printre ei si se inlatura. Daca sunt loviti acestia nu se folosesc sau se inlatura. Cand apa e fierbinte se pun din gogosari in lichid pe foc si se lasa sa se inmoaie bine intorcandu-se pe toate partile. Se curata hreanul, si morcovii iar conopida se tine in apa cu sare. Se spala toate legumele. Borcanele se spala bine si se oparesc cu apa fierbinte. Se pun la uscat pe un prosop. Se aseaza pe fundul borcanelor hrean taiat bucati, jumatatile de gogosari se pun unul intr-altul casa intre mai multi si se baga in borcan. Printre ei se pun boabe de mustar, morcovii taiati frumos, conopida, frunze de telina si deasupra lor se mai pun 2 bucatele de hrean. Se pun niste bete de marar mai groase pentru a nu iesi gogosarii la suprafata si a ramane fara lichid. Se pun borcanele pe furculite si se pune din lichidul cald. Se misca circular borcanele sa iasa aerul ramas. Se inchid cu putere capacele si se fierb la bain marie. Se aseaza intr-un lighean cu carpe si se acopera cu o patura pana a doua zi. Mai exista o varianta pe care n-am incercat-o si anume sa punem zaharul si otetul peste gogosari intr-un castron mare, sa-i lasam peste zi si sa amestecam mereu in ei, asa isi vor lasa zeama lor.

Niciun comentariu: