Varianta I :
Gata de bagat la cuptor
Scoasa dupa 15 min si pus branza
Varianta III
Cand mai faci vezi retete de facut fb acolo ai model rasucit ft misto
Varianta I nemaipomenitaaaa, de facut doar varianta asta :
a) ingrediente aluat :
300 gr faina alba 650
10 gr drojdie proaspata sau 3 gr drojdie uscata (juma de plic)
1/2 lgt zahar
1/2 lgt sare
30 ml ulei de masline
170-200 ml apa maxim 220 ml
Se face aluatul ca la b. Din cant asta ies 2-3 pizza sau tava mare de cuptor.
b) Ingrediente aluat :
1/2 kg faina
13 gr drojdie proaspata sau 3 gr drojdie uscata
1 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
25 ml ulei, 1.5 linguri
300 ml apa calduta nu fierbinte
Ingrediente topping
Ciuperci
Porumb
Pregatire aluat :
Pregatire pizza :
Sursa Adi Hadean
a) ingrediente aluat :
300 gr faina alba 650
10 gr drojdie proaspata sau 3 gr drojdie uscata (juma de plic)
1/2 lgt zahar
1/2 lgt sare
30 ml ulei de masline
170-200 ml apa maxim 220 ml
Se face aluatul ca la b. Din cant asta ies 2-3 pizza sau tava mare de cuptor.
b) Ingrediente aluat :
1/2 kg faina
13 gr drojdie proaspata sau 3 gr drojdie uscata
1 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
25 ml ulei, 1.5 linguri
300 ml apa calduta nu fierbinte
Ingrediente topping
Ciuperci
Porumb
Capia
Sunca
Masline
Ceapa rosie
Usturoi
Sos de rosii facut in casa
Ketchup helmass
Busuioc
Oregano
Cascaval
Mozarella
Ingrediente sos :
Ceapa rosie
Usturoi
1 conserva rosii pasate cirio
1-2 linguri pasta concentrata tomate
Vin alb sau rosu facultativ
1 lgt paprika dulce
Curry
Curcuma
Coriandru
Ulei de masline
Sare
Piper
Pregatire aluat :
Asta e varianta clasica de aluat de paine, e acelasi blat ca cel de la a doar ca iese mai mult, cu restul de aluat facem paine. Am facut pizza cu ambele blaturi si au iesit bune doar ca la cel de la a am mai adaugat gris si faina ca era prea moale si se lipea, am folosit toata apa de 200 ml si intra mai putin la faina, trebuia vreo 170 ml, mai putin cu 2-3 degete. Data viitoare fa cu blatul b. Cernem faina, adaugam drojdia uscata si amestecam. Punem zaharul si sarea. Adaugam apa dar nu toata, sa mai ramana de 2-3 degete si framantam. Se mai adauga apa cat cere pana la 300 ml doar daca cere aluatul, sa nu iasa prea moale. Pentru drojdia uscata mai e o varianta de a desface drojdia in apa separat apoi pusa la faina. Punem si uleiul treptat doar la final dupa ce formam coca cu apa. La varianta cu drojdie proaspata am facut un crater in mijlocul fainii unde am pus zaharul, drojdia msruntita si putina apa calda, amestecam si lasam 10 min sa faca bule. Punem sarea pe marginea fainii si uncepem sa framantam cu apa calda dar nu toata, cat cere apoi adaugam ulei. Aluatul se framanta pe blatul presarat cu gris nu cu faina, ii da o consistenta minunata aluatului. Se formeaza un aluat elastic, mai moale dar care nu se lipeate de maini. Il crestam in cruce, il acoperim si-l lasam la dospit 30 min acoperit. Intindem cu facaletul aluat de 0.5 cm, aluatul trebuie sa fie subtire dar chiar si mai gros a fost bun, putem lucra pe blatul cu putina faina sau gris daca se lipeste. In cazul in care e prea moale mai adaugam gris si faina pana nu se mai lipeate de maini si blat. Rulam aluatul pe facalet si o desfacem pe forma tapetata cu hartie de copt. Intindem bine cu degetele. Putem face pe dosul tavii de aragaz, am vazut ca iese ft bine. Asezam aluatul, sos de rosii suficient, cascaval ras apoi restul ingredientelor.
Pregatire sos de rosii :
Este minunat sosul asta, e cel facut pentru paste, se poate tine la frigider cateva zile bune daca va iese prea mult. Calim usturoi zdrobit, adaugam ceapa tocata marunt si apoi stingem cu vin. Punem conserva de rosii si condimente. Adaugam pasta de rosii iar daca sosul este prea gros mai adaugam apa sau vin, gustam de sare. Asta e sosul folosit la paste, asezam sos pe blat doar si servim cu ketchup. O parte din sos am blenduit-o si restul nu, ambele variante au fost bune pe blat.
Pregatire sos de rosii :
Este minunat sosul asta, e cel facut pentru paste, se poate tine la frigider cateva zile bune daca va iese prea mult. Calim usturoi zdrobit, adaugam ceapa tocata marunt si apoi stingem cu vin. Punem conserva de rosii si condimente. Adaugam pasta de rosii iar daca sosul este prea gros mai adaugam apa sau vin, gustam de sare. Asta e sosul folosit la paste, asezam sos pe blat doar si servim cu ketchup. O parte din sos am blenduit-o si restul nu, ambele variante au fost bune pe blat.
Pregatire pizza :
Am facut doua pizza mici si una mare. Peste aluatul neintepat punem sos de rosii, oregano, busuioc si apoi cascaval ras mare si mozzarela rasa. Asezam salamul uscat mai intai sau sunca pentru ca altfel se usuca, ciupercile de deasupra se vor gati si inmoaie mezelul. Punem capia rondele, porumb, ceapa, usturoi, putine masline rondele ca sunt sarate, busuioc proaspat si ciuperci felii astea puse combinate peste mezel si din abundenta, sa fie incarcata. Varianta cu mai multe legume, incarcata, ne place mai mult. Se lasa asa umpluta 15-20 min sa creasca apoi se da la cuptorul incalzit la 180° la cuptorul electric fara ventilatie pt 15 min. Dupa vreo 15 min scoatem, punem mozarella si cascaval peste tot si mai dam 13-15 min, in total 30 min pt o pizza dar dupa ce punem cascaval urmarim sa nu se rumeneasca cascavalul ci doar sa se topeasca pt ca altfel se intareste. Cascaval nu punem foarte mult pe margini ca se lipeste de tava. Cand o scoatem punem ketchup helmans cat e calda pe fiecare felie. Am incercat si varianta sa pun sos de rosii facut de mine peste pizza cand am scos-o dar mai bun e cu ketchup deasupra si sosul pe blat. Cu ventilatie am facut dar se cam arde. O pizza am tinut-o cu legumele vreo 3 ore ca sa o fac calda, nu prea s-a facut bine blatul deci tre tinuta maxim 30 min inainte de coacere. Cateva felii coapte le-am congelat.
Varianta aluatului la robot :
Separat intr-un bol punem drojdia proaspata, se sfarama, se amesteca cu zaharul si putina apa calda (daca e drojdie uscata se pune direct in faina si se amesteca impreuna). Punem faina in bolul robotului. Adaugam la faina sarea pe marginea vasului si in mijloc amestecul de drojdie. Apa caldusa se pune treptat cat cere faina. Urmeaza uleiul in 2 transe. Acoperi aluatul si lasi la dospit 30 min. Se framanta vreo 10 min.
Varianta aluatului la robot :
Separat intr-un bol punem drojdia proaspata, se sfarama, se amesteca cu zaharul si putina apa calda (daca e drojdie uscata se pune direct in faina si se amesteca impreuna). Punem faina in bolul robotului. Adaugam la faina sarea pe marginea vasului si in mijloc amestecul de drojdie. Apa caldusa se pune treptat cat cere faina. Urmeaza uleiul in 2 transe. Acoperi aluatul si lasi la dospit 30 min. Se framanta vreo 10 min.
Sursa Gina Bradea
Varianta II rezultat foarte bun
Ingrediente aluat :
3 cani de faina alba 650 sau 480 nu tip 000
1 cana si 1/2 apa calduta
10 gr drojdie proaspata
1 lg lapte caldut nu fierbinte
3 lg ulei de masline
1 lgt busuioc uscat
1 lgt oregano uscat
1 vf lgt zahar
1 vf lgt sare
Ingrediente sos de rosii:
2 cutii 800 gr rosii in conserva
1 cana de apa
2 catei mari de usturoi
1 lg busuioc uscat
1 lg oregano uscat
1 lg seminte de chimen
2 boabe ienibahar
cateva boabe coriandru
1 lgt sare
1 lgt zahar
Ingrediente topping:
sos de rosii preparat in casa
salam uscat 200 gr
chorizo picant 1/2 buc
sunca presata sau bacon subtire
ciuperci proaspete sau conservate 250 gr
masline verzi si kalamata 200 gr
porumb la conserva sau congelat 1 cutie
fasole rosie fiarta 2 maini
ardei gras rosu galben si verde cate 2
cateva rosii
cascaval ras
telemea veche rasa
sos pesto, mozzarela si parmezan daca avem
oregano uscat
busuioc uscat
Eu am folosit faina pentru pizza 550 pentru ca nu am gasit altceva. Cantitatea de faina trebuie sa fie dubla fata de apa si se masoara cu aceeasi cana. Daca aluatul este prea moale mai adaugam cate putin faina. Eu am mai folosit inca 4 linguri cu varf pe care le-am presarat pe masa de lucru in timp ce framantam aluatul. Drojdia scoasa din timp de la frigider se zdrobeste si se amesteca impreuna cu laptele, zaharul si putina faina. Se pune la dospit pentru 15 minute timp in care punem restul ingredientelor pentru blat intr-un vas mare. Facem un gol in mijloc unde punem maiaua si apa calda cate putin incorporand usor faina de pe margini. Aluatul se framanta vreo 20 de minute dupa care se pune intr-un vas curat, se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca pentru o ora. Aluatul trebuie sa fie elastic si fin, in momentul cand il apesi cu degetul trebuie sa revina. Inainte de a pune sos pe blat se poate unge cu ulei de masline, eu n-am facut-o. Usturoiul, chimenul, coriandru si ienibaharul se piseaza in mojar dupa care le punem intr-o craticioara cu celelalte ingredientele pentru sos si lasam sa fiarba la foc mic timp de 1/2 ora. Cand e gata il blenduim. Sosul se pune peste blat dar si peste pizza calda gata scoasa din cuptor Ardeii se taie rondele si julien, ciupercutele, rosiile, maslinele si salamul felii foarte subtiri. Eu am taiat carnatul si salamul si cubulete, imi place mai mult ca se repartizeaza mai usor pe fiecare felie Pregatim niste forme si le tapetam cu hartie de copt. Cand a crescut aluatul se rup cu mana bucati din el, se mai framanta putin pe masa infainata si se intinde cu palmele si degetele atat cat avem nevoie pentru o forma. Eu am folosit si facaletul pentru ca nu reuseam sa-l intind atat de mult. Intepam aluatul, intindem din sosul de rosii, punem cascaval si branza rasa, ardei, porumb,, masline, ciuperci si deasupra salam si, rosii. Punem si peste legume putin busuioc si oregno uscat. Punem iarasi branzeturi si dam la cuptorul incalzit pentru 15-20 minute la 200 de grade. Spre sfarsit mai putem adauga niste cascaval sa se topeasca deasupra. Puneti sos de rosii peste pizza cand o scoateti de la cuptor. Daca faceti pizza a doua zi puneti aluatul la frigider intr-un castron destul de mare sa permita cresterea si acoperiti cu folie alimentara. Il scoateti cu 15 min inainte sa-l intindeti. Deasemenea putem congela aluatul pentru o luna presarat cu faina si pus in folie alimentara. Se scoate cu o seara inainte sau se dezgheata 2 ore la temperatura camerei. Am congelat si o pizza gata pregatita cu sos de rosii, cascaval, si legume. Se baga la cuptor fara a se dezgheta inainte. Din cantitatea dubla de ingrediente pentru aluat adica la 1 kg de faina mi-au iesit 4 pizze mari.
-Ceapa taiata julienne mai gros se caleste un pic dar fara ulei, intr-o tigaie de carbon. La fel si capia. Aluatul se intinde, se pune in forma, se inteapa. Ungem cu sos de rosii. Punem mozarella rasa mare din abundenta, peste jumatati de salam de Sibiu, ardeiul si ceapa peste tot, masline si branzeturi rase mare. Se da la cuptorul cald la 260° pana se rumeneste.
Sursa Adi Hadean
Varianta III, buna :
Ingrediente pentru 5 persoane
- 450 grame faina
- 250 ml lapte
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita de zahar
- 1 cub mic de drojdie
- ½ lingurita de sare
- 1 pahar de bullion concentrate
- ½ cutie porumb medie
- 80 ml ulei masline
- 1 borcan de ciuperci
- 1 ardei gras galben potrivit
- 1 ardei rosu potrivit
- 1 ardei verde potrivit
- 100 grame masline (eu am pus si verzi si negre)
- Cubulete mici de branza telemea
- Cascaval ras
- oregano
- busuioc
- cimbru
- salam
- sunca
- 1 ceapa
Se pun cei 80 ml ulei de masline pe foc cu paharul de bullion, oregano, cimbru si busuioc dupa gust si se lasa aproximativ 10-15 minute sa fiarba la foc mic pana se leaga un sos mai gros. Se desface drojdia cu putin lapte caldut nu fierbinte si zahar si se adauga 1-2 linguri de faina din compozitia de faina si se lasa sa dospeasca cateva minute. Se toarna acest amestec peste restul de faina si se adauga restul laptelui si uleiul la temperatura camerei. Se framanta bine. Se lasa coca acoperita cu un prosop 30 minute la loc cald sa creasca. Se intinde coca si se aseaza in tava unsa si tapetata. Din acest aluat ies doua pizza rotunde sau una mare in tava de aragaz. Aluatul trebuie sa fie de grosimea unei jumatati de deget. Se unge aluatul cu ½ din cantitatea de bullion fiert. Se aseaza peste aluat legumele taiate foarte subtire si deasupra se rade cascaval. Se serveste cu ketchup.
- 450 grame faina
- 250 ml lapte
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita de zahar
- 1 cub mic de drojdie
- ½ lingurita de sare
- 1 pahar de bullion concentrate
- ½ cutie porumb medie
- 80 ml ulei masline
- 1 borcan de ciuperci
- 1 ardei gras galben potrivit
- 1 ardei rosu potrivit
- 1 ardei verde potrivit
- 100 grame masline (eu am pus si verzi si negre)
- Cubulete mici de branza telemea
- Cascaval ras
- oregano
- busuioc
- cimbru
- salam
- sunca
- 1 ceapa
Se pun cei 80 ml ulei de masline pe foc cu paharul de bullion, oregano, cimbru si busuioc dupa gust si se lasa aproximativ 10-15 minute sa fiarba la foc mic pana se leaga un sos mai gros. Se desface drojdia cu putin lapte caldut nu fierbinte si zahar si se adauga 1-2 linguri de faina din compozitia de faina si se lasa sa dospeasca cateva minute. Se toarna acest amestec peste restul de faina si se adauga restul laptelui si uleiul la temperatura camerei. Se framanta bine. Se lasa coca acoperita cu un prosop 30 minute la loc cald sa creasca. Se intinde coca si se aseaza in tava unsa si tapetata. Din acest aluat ies doua pizza rotunde sau una mare in tava de aragaz. Aluatul trebuie sa fie de grosimea unei jumatati de deget. Se unge aluatul cu ½ din cantitatea de bullion fiert. Se aseaza peste aluat legumele taiate foarte subtire si deasupra se rade cascaval. Se serveste cu ketchup.
Tipsuri pentru o pizza perfecta, culese de pe net :
-Cuptorul se incinge inainte
-Cand dati drumul la cuptor puneti o piatra pe gratarul din mijloc
-Pentru un aluat bun se tine inainte la rece
-Ca sa fiti siguri ca blatul nu ramane crud puteti sa-l dati mai intai la cuptor pentru 15 min dupa care il scoateti si puneti sosul si legumele
-Aluatul este mai bun rece facut cu o zi inainte
-Marginile se lasa mai groase ca sa nu cada ingredientele in cuptor
-Aluatul nu se taie cu cutitul ci se rupe cu mana
-Aluatul nu se intinde cu facaletul ci cu palmele si degetele
-aluatul se framanta pe blat de gris nu faina
-ceapa se poate pune cruda, calita sau se amesteca cu putin sare si ulei de masline si se lasa 10 min, astfel nu se arde la cuptor
-aluatul se framanta pe blat de gris nu faina
-ceapa se poate pune cruda, calita sau se amesteca cu putin sare si ulei de masline si se lasa 10 min, astfel nu se arde la cuptor
De incercat ? :
Pizza la lena modificata, incearca sa faci si cu ingred ei si vezi ce iese sau modifici, vezi si video ei si pasii din nou si comment ca e multa drojdie
Pizza la lena modificata, incearca sa faci si cu ingred ei si vezi ce iese sau modifici, vezi si video ei si pasii din nou si comment ca e multa drojdie
Aluatul de pizza
350 gr faina ( eu cred ca ar trebui 7 gr drojd uscata cred un plic, sau 1/2 plic)
1/2 lgt sare
1 lg zahar
3 lg ulei de masline
2 lg drojdie uscata, (eu cred ca e mult 2 lg care cred ca inseamma 2 plicuri drojdie uscata, un sfert cub drojdie proaspata 8.33 gr ar fi ok)
225 ml apa
Intr-in vas se pune apa calduta nu fierbinte cu zaharul, drojdia, se amesteca si se lasa 15 min sa faca spuma. Ea foloseste drojdie uscata pakmaya. Daca folositi drojdie uscata care nu se dizolva in apa, nu va trebui sa faceti acest pas, in schimb aluatul va creste mai greu, iar blatul nu va fi suficient de pufos. Dupa ce am incercat diferite marci de drojdie uscata, aluatul a avut cea mai buna consistenta cu Pakmaya. Intr-un bol se punea faina, sarea si uleiul. Adaugati amestecul de apa cu drojdie si amestecati cu lingura pana se leaga apoi cu mana. Punem putina faina pe blat si framantam aluatul vreo 5 min maxim. Acoperi aluatul si l lasi 30 min la dospit. Aluatul e moale si lipicios ca de paine, deci se ia si se modeleaza cu mainile unse cu ulei, nu mai punem faina. Formam 2 bile si intindem aluat, doua pizza de 30 cm. Se lucreaza si cu mainile unse cu ulei, se intinde cu degetele si se pune in tava, poti si cu sucitorul. Se unge tava cu ulei si se pune blatul, sau folosim hartie de copt. Se ridica marginea cu 1 cm. Poti incerca dupa ce a dospit sa il lasi la frigider pt cateva zile cand vrei s-o faci sau sa-l dai la congelator. Punem sos pe blat, cascaval, apoi restul. 30 min la 180-200°. Aluatul merge si la paine. Putem congela atat aluatul crud cat si pizza gata facuta. Sosul de rosii este cel facut de mine la paste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu