Faceți căutări pe acest blog

marți, 23 martie 2010

Papanasi pufosi






























































Varianta I deliciosi si pufosi, cea mai buna reteta

550 gr branza dulce de vaci
100 gr faina
2 oua medii
1/2 plic praf de copt
1 lgt razatura de lamaie
1 lgt razatura de portocale
Un praf de sare
2 plicuri zahar vanilat
200 gr smantana grasa de la tarani
Dulceata din fructe de padure

Trebuie luata mai multa branza, vreo 700-800 gr, dupa ce se scurge de zer va cantari mult mai putin. Branza trebuie sa fie grasa, granule, cel mai bine de luat varsata, cea din magazine la pahar de plastic este pasta si inghite multa faina. Zaharul vanilat este suficient, de la dulceata nu mai este nevoie. Branza se pune intr-o panza si se scurge de zer ft bine pana nu mai curge nimic, dupa aceasta se recantareste branza, trebuie lucrat cu maxim 450 gr branza la 100 gr faina, daca e mai mult mai adaugi 1 lg faina. Eu am respectat, am pus 450 gr branza si 200 gr faina. Am folosit 3 oua mici, aluatul a iesit mai moale, n-am reusit sa pun aluatul cu mana ci cu paleta dar au fost nemaipomeniti de gustosi si n-au ramas cruzi. Galbenusurile se presara cu sare, zahar vanilat si coaja de citrice, eu am avut pusa la frigider cu zahar. Dupa ceva timp se freaca bine si se pun peste cele 450 ģr de branza scursa. Amestecam cu furculita. Faina se amesteca cu pf de copt si se adauga la branza. Albusurile se bat spuma, se pun la branza si se incorporeaza usor cu furculita. Facem un sos din 300 gr fructe de padure si 50 gr zahar, se pun pe fic mic si se fierb pana scade si se leaga un sos. Ungem blatul cu ulei si mainile la fel, nu cu faina. Formam papanasii si bilutele, ies 4 maricei. Se prajesc in ulei mult ci incins, se intorc mereu pe ambele parti si se rumenesc bine sa nu ramana cruzi. Punem smantana apoi sosul de fructe peste papanasii fierbinti , punem biluta si servim, sunt fabulosi chiar si a doua zi reci, asa cu gem si smantana. Sunt ft buni pt ca folosim 500 gr branza la 100 gr faina.

Sursa Retetele Mihaelei

Varianta II buna :

500 g branza de vaci
100 g zahar
200 g faina
2 oua
Esenta de vanilie cateva picaturi sau 2 plicuri de zahar vanilat
Esenta de rom cateva picaturi
1 vf lingurita bicarbonat de sodiu
coaja de portocala si lamaie rasa
200 ml smantana grasa
dulceata mai acra de fructe de padure, visine, capsuni sau fructe de padure

Mod de preparare:

Modalitatea mea :

Ouale se bat bine cu mixerul. Se adauga apoi zaharul treptat si se mixeaza dupa fiecare transa pana devin ca o spuma mai groasa. Se pune si zaharul vanilat, esentele si coaja rasa de citrice. Separat se mixeaza branza de vaci scursa. Se adauga branza la compozitie si se mixeaza bine. Dupa ce am mixat turnam in ploaie faina si bicarbonatul si amestecam cu lingura de lemn. Se formeaza papanasii si niste bilute mai mici. Se face o adancitura in mijlocul papanasilor si se dau putin prin faina. Se prajesc in baie de ulei cate 5 minute pe fiecare parte. Se pun la scurs pe servetele pentru cateva secunde pentru a nu se raci iar apoi se orneaza cu smantana, apoi dulceata de care doriti si se aseaza biluta deasupra. Se servesc foarte fierbinti. Eu am folosit dulceata de capsuni si smochine. Dulceata acrisoara cum ar fi de affine sau prune e cea mai potrivita.

Alt mod de amestec al ingredientelor:

Puneti branza cu ouale intr-un bol. Adaugati esentele, zaharul si bicarbonatul si amestecati cu o spatula. Urmeaza faina si amestecati pana la incorporare dar nu prea mult doar cat sa se omegenizeze. Lasati aluatul 10 minsa se odihneasca dupa care luati cate putin cu mainile presarate cu faina dar nu mai mult. Inpartiti aluatul in vreo 8 bile pentru papanasi si 8 bilute mici pt deasupra. Luati fiecare bila de aluat mare si o asezati pe blat, infigeti degetul in mijloc si rotiti usor aluatul imprejurul degetului ca sa largiti gaura. Incercati sa faceti papanasi de aceeasi dimensiune, daca doriti cantariti fiecare bucata de aluat. Puneti la prajit cate unu maxim doi papanasi ca sa aibe loc ca se vor umfla. Se vor praji la foc mediu pt 2-3 min pe iecare parte. Uleiul trebuie sa fie incins si intr-o cantitate mare sa-i acopere, ar fi bine sa aveti un tuci. Se pune pe iecare papanas caldut nu fierbinte cate 1-2 lg smantana, peste dulceata si capacelul. Se servesc calzi.

reteta de pe lalena

Reteta de incercat jamila cuisine :


Niciun comentariu: