Un tort nemaipomenit
Ingrediente pentru 8 persoane
Timp de preparare: 40 min
Timp de coacere: 50 min
Complexitate medie
Blat:
150 gr ciocolata amaruie
100 gr unt
100 gr zahar
5 oua
100 gr miez de nuca macinat fin
100 gr faina
2 lgt praf de copt
un praf de sare
zeama de lamaie
Glazura:
100 gr unt
100 gr zahar
5 oua
100 gr miez de nuca macinat fin
100 gr faina
2 lgt praf de copt
un praf de sare
zeama de lamaie
Glazura:
200 gr ciocolata (100 gr amaruie, 100 gr cu lapte)
200 ml frisca
1-2 linguri de cognac
Figurine de ciocolata: 200 gr cicolata alba topita
Mod de preparare:
Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul si sarea. Se separa galbenusurile de albusuri. Se bate albusul la temperatura camerei spuma cu un praf de sare si putina zeama de lamaie. Nucile date prin rasnita de cafea se amesteca cu faina cernuta de doua ori impreuna cu praful de copt. La compozitia de unt batuta se adauga galbenusurile pe rand si se freaca dupa fiecare. Se amesteca compozitia de unt cu ciocolata care a fost rupta bucatele si topita la bain marie apoi se adauga faina si la urma albusurile spuma. Se incorporeaza albusurile spuma amestecand de jos in sus.Se unge o forma cu ulei si se pune hartie de copt. Se da la cuptor aproximativ 40 minute cu focul foarte mic. Se introduce o scobitoare in blat si daca iese curata, fara aluat, este gata. Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca. Se pregateste glazura punand frisca pe foc foarte mic si adaugand ciocolata rupta bucatele. Se amesteca mereu pana la topire. Frisca nu trebuie sa fiarba. In glazura se pune cognacul si se amesteca. Se toarna asa calduta in mijlocul blatului lasand sa se scurga bine sa acopere si marginile lui. Nu se niveleaza cu nimic. Glazura va curge frumos peste tot daca este pusa in mijloc. Se lasa blatul pe masa pana ajunge la temperatura camerei, abea apoi se baga la frigider. Pe o foaie de copt bine intinsa se deseneaza cu creionul diverse figurine. Se intoarce foaia invers pentru a nu patrunde creion in ciocolata . Se topeste ciocolata alba la bain marie si se umple un pos cu aceasta compozitie. Se traseaza diverse modele dupa imaginatie. Se lasa un pic pe masa iar apoi se baga in congelator. Se scot dupa cateva minute. Se desfac usor de pe hartie cu o spatula. Se aseaza frumos peste tort. Cine doreste poate desena direct pe tort cu glazura de ciocolata alba.
200 ml frisca
1-2 linguri de cognac
Figurine de ciocolata: 200 gr cicolata alba topita
Mod de preparare:
Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul si sarea. Se separa galbenusurile de albusuri. Se bate albusul la temperatura camerei spuma cu un praf de sare si putina zeama de lamaie. Nucile date prin rasnita de cafea se amesteca cu faina cernuta de doua ori impreuna cu praful de copt. La compozitia de unt batuta se adauga galbenusurile pe rand si se freaca dupa fiecare. Se amesteca compozitia de unt cu ciocolata care a fost rupta bucatele si topita la bain marie apoi se adauga faina si la urma albusurile spuma. Se incorporeaza albusurile spuma amestecand de jos in sus.Se unge o forma cu ulei si se pune hartie de copt. Se da la cuptor aproximativ 40 minute cu focul foarte mic. Se introduce o scobitoare in blat si daca iese curata, fara aluat, este gata. Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca. Se pregateste glazura punand frisca pe foc foarte mic si adaugand ciocolata rupta bucatele. Se amesteca mereu pana la topire. Frisca nu trebuie sa fiarba. In glazura se pune cognacul si se amesteca. Se toarna asa calduta in mijlocul blatului lasand sa se scurga bine sa acopere si marginile lui. Nu se niveleaza cu nimic. Glazura va curge frumos peste tot daca este pusa in mijloc. Se lasa blatul pe masa pana ajunge la temperatura camerei, abea apoi se baga la frigider. Pe o foaie de copt bine intinsa se deseneaza cu creionul diverse figurine. Se intoarce foaia invers pentru a nu patrunde creion in ciocolata . Se topeste ciocolata alba la bain marie si se umple un pos cu aceasta compozitie. Se traseaza diverse modele dupa imaginatie. Se lasa un pic pe masa iar apoi se baga in congelator. Se scot dupa cateva minute. Se desfac usor de pe hartie cu o spatula. Se aseaza frumos peste tort. Cine doreste poate desena direct pe tort cu glazura de ciocolata alba.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu