ALUATUL DIN CONGELATOR E DIN BR OAIE, BR DE VACI SI BURDUF IN PARTI EGALE RETETE CU 350 GR BRANZA 2 OUA 100 SMANT 500 FAINA
Saratelele se pastreaza in cutie de carton cu hartie alba de ambalat sau pe o tava intre doua hartii de copt chiar daca se mai usuca, in cutie nu mai sunt crocante ci moi. nu se pun in punga, transpira. Cel mai mult imi plac cand le fac, imediat cum s-au racit. Le fac atat subtiri ca sa iasa crocante dar si mai groase pt a doua zi ca sa nu se intareasca prea rau
Varianta I grozave doar ca as mai pune branza
500 gr faina
100 gr branza de burduf
100 gr telemea veche de oaie
200 gr iaurt gras
250 gr unt gras
1 lg chimen pentru aluat
1 ou pt uns
Parmezan ras neaparat
Chimen pt ornat
In loc de iaurt putem folosi smantana grasa sau chiar sana. Vom folosi untul si branza reci, de la frigider. Punem intr-un bol faina si chimenul. Peste faina dam untul si telemeaua prin razatoarea mare si branza de burduf o faramitam. Le incorporam rapid doar cu varful degetelor fara sa lasam sa se topeasca grasimile, aluatul va avea un aspect granulat, de nisip. Deabea acum adaugam tot iaurtul si amestecam cat sa se omogenizeze doar. Punem aluatul pe un blat infainat si rapid ii dam o forma dreptunghiulara, eu doar l-am format in castron. Acoperim in folie alimentara si dam 3 ore sau peste noapte la frigider, eu le-am facut dupa 8 ore, trebuie neaparat lasat aluatul mai mult la rece. Intindem aluatul pe blatul infainat, daca va plac le puteti face subtiri si crocante dar mai groase sunt si mai bune. Ungem cu ou batut toata foaia apoi decupam saratele si le presaram cu chimen si parmezan, neaparat puneti parmezan nu cascaval gustul va fi exceptiinal. Dam la 180° la functia fara ventilatie 15-20 min. Eu am folosit smantana grasa de la tarani si doar telemea veche de oaie, am pus 1 lg seminte chimen in aluat, doar branza telemea de oaie si smantana grasa nu iaurt. Le-am facut cu chimen, cascaval si parmezan deasupra, cu parmezan sunt cele mai bune.
Sursa Laura Laurentiu varianta cu branza
Varianta II : foarte bune doar ca as mai pune branza
200 gr telemea veche de oaie
500 gr faina
1 plic drojdie uscata
110 gr iaurt gras
100 ml lapte
200 gr unt topit
2 oua de tara pentru aluat
1 ou batut pentru uns
Seminte de chimen
Chimen macinat
Parmezan ras obligatoriu
Amestecam toate ingredientele, oul batut, smantana, untul topit, drojdia si branza rasa mare iar la sfarsit adaugam faina si formam rapid un aluat. Vom lucra repede aluatul doar cu vaful degetelor doar cat sa se incorporeze faina. Aluatul se infoliaza cu folie alimentara si se da la rece cateva ore, l-am folosit dupa 8 ore. Am incercat si cu aluatul facut atunci fara sa-l racesc dar mai bun a fost de la rece. Eu am folosit oul si smantana reci si untul topit l-am adus la temperatura camerei. Dupa ce a stat la rece suficient presaram faina pe blat si intindem aluatul nu foarte subtire, sunt mai bune mai groase. Acum dam cu galbenus pe foaia intreaga, taiem saratele cu aparatul si abea acum punem seminte de chimen, susan, cascaval sau branza rasa. Se da la cuptor 15-20 min la 180° treapta fara ventilatie. O parte din aluat se amesteca cu praf de chimen. Eu am folosit 200 gr smantana grasa in loc de iaurt si lapte si 1 lgt seminte de chimen. Am impartit aluatul in doua, 1/2 din aluat l-am amestecat cu 1 lgt chimen macinat si l-am dat la rece iar celalalt aluat l-am pregatit imediat fara sa-l mai dau la rece. Aluatul nu trebuie intins foarte subtire dar nici gros, daca le faceti subtiri ies mai crocante, depinde cum va plac, eu le fac in ambele feluri. La jumatate din cantitatile de mai sus am pus 1 lgt drojdie uscata. Mie imi place sa ung doar cu galbenus dar pentru ca nu ajunge la atata aluat se poate amesteca cu lapte sau apa sau folosim tot oul batut. Rezultatul e minunat doar ca data viitoare voi pune mai multa branza ca la reteta mea. Cascaval ras, parmezan, susan sau chimen pt ornat insa cu parmezan deasupra sunt fenomenale. Imi plac mai mult calde atunci cand sunt facute servite la o bere rece.
Sursa delicatese
Varianta III, reteta buna
Ingrediente:
250 g faina
200 g branza rasa de oaie
125 g unt
2 oua
1 lingura de ierburi
susan
chimen
mac
Mod de preparare:
Se framanta un aluat din faina, untul taiat cubulete, branza rasa, 1 ou, condimentele, si se tine 1 ora la frigider in folie alimentara. Se intinde o foaie potrivita din care se taie diverse forma, spirale, bucati de aluat rasucite sau pur si simplu fasii normale. Eu am umplut o parte din aluat la mijloc cu putin cascaval sau branza frecata cu unt, , am rulat-o si apoi am taiat felii. Se ung toate saratelele cu o pensula inmuiata in ou batut si se presara dupa gust mac, chimen sau susan. Merg de minune cu un pahar de bere rece dar noi le-am papat alaturi de un sprit.
reteta mea, am facut-o
Varianta IV reteta clasica, foarte buna
150 gr unt gras
350 gr telemea veche de oaie
500 gr faina
2 oua
100 gr smantana grasa
1/2 lgt turmeric pentru culoare optional
de uns: un ou batut, mac, chimen, susan
Dam pe razatoarea mare branza si untul rece apoi le punem in bol impreuna cu faina amestecata cu turmericul, ouale si smantana. Se poate folosi branza din aceea sfaramata de la tarani. Amestecam ingredientele cu mixerul sau cu mana pana formam un aluat pe care-l inpartim in doua. Veti obtine un aluat mai moale usor de modelat. Se inveleste in folie alimentara si se da la rece pana la momentul pregatirii. Intindem pe blatul infainat o foaie de 5 mm, presaram putina faina si taiem fasii de 1 cm. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut si presaram seminte. Se coc 15-20 min la 180 de grade pana se rumenesc usor deasupra. Se pot face subtiri, crocante dar mai bune sunt mai groase. Se mai pot face si rasucele din aluat. Eu am pus 100 gr unt si 40 untura. Am incercat si amestec de branza dulce de vaci, telemea de oaie si burduf in parti egale 350 gr, 150 unt, am folos toate ingred reci, in castron am pus ouale, smantana, faina, am ras prin razatoarea mare untul si branza si am incorporat rapid,vo parte aluat l am bagat la congelator si restul la rece pana a doua zi. Aici am incercat varianta cu oaie, branza de vaci si burduf in parti egale 350 gr buna dar parca cel mai mult imi place doar cu oaie.
reteta de edithskitchen.ro, aceeasi cu reteta Gina Bradea
DE INCERCAT :
1)
400 gr faina
250 gr unt gras
150-200 gr iaurt gras
25 gr drojdie proaspata sau 7 gr uscata
1 lgt zahar
1 lgt sare
1 lgt chimen macinat
1 ou
Chimen, branzeturi pt deasupra
Putem folosi 100 gr unt si 100 gr untura. Peste faina se adauga grasimea rece taiata cuburi. Se amesteca rapid pana la incorporare. Adaugam sarea si chimenul. Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Punem drojdia si iaurtul in faina, la inceput 150 gr iaurt si daca mai trebuie restul. Se modeleaza rapid un aluat, timp de maxim 5 min, se acopera si se lasa 25 min la temp cam. Formam saratele, ungem cu ou, punem chimen si dam la 180° pt 15-20 min
Sursa Laura Laurentiu varianta fara branza si cu drojdie
2)
250 gr unt gras
250 smantana grasa
250 untura
500 gr branza proaspata urda sau ricotta
150-200 gr branza uscata
700 gr faina
Putin piper
1 ou
Putem folosi telemea de oaie, branza de burduf, cascaval sau parmezan la cele 200 gr. Se face din cantitati egale de smantana, unt si untura. Se poate inlocui una cu cealalta. Frecam bine cu telul smantana, untura si untul la temp camerei, adaugam piperul si oul. Urmeaza urda, mixam si apoi adaugam branza uscata. Punem trei sferturi din faina si incorporam usor dar rapid, aluatul nu trebuie framantat mult ca se gumeaza. Daca mai cere aluatul punem si restul de faina. Se infoliaza cu folie alimentara si se da 12-24 de ore la rece. A doua zi infainam blatul si aluatul deasupra si intindem, impaturim si mai dam 25 min la congelator apoi il lucram. 10-15 min la 200°.
Sursa Gina Bradea saleuri, saratele cu unt, smantana si branza
3)
Reteta savoruri urbane cu branza de vaci si saratele fragede ieftine si spornice
4)
480 gr faina
160 gr untura de porc
150 gr telemea veche de oaie sau cascaval
20 gr drojdie proaspata
1 lgt zahar
un praf de sare
200 ml lapte gras
1 ou
chimen
Drojdia se freaca cu zaharul bine, se adauga sarea si laptele. Se framanta untura cu faina si cascavalul ras apoi se inglobeaza laptele cu drojdia in cantitati mici pana obtinem un aluat tare ce nu se lipeste de mana. Pudram planseta cu faina si lasi aluatul sa se odihneasca 30 min .Se taie o bucata si se intinde in foaie de 5 mm. Se taie diferite forme, se ung cu ou batut si pui chimen. Se dau la cuptor sa se rumeneasca.
reteta de pe gustos.ro
5)
Savoruri urbane reteta strabunicii cu 500 gr branza 500 gr unt si 500 gr faina iar o reteta des folosita adica cantitati egale de branza de care aveti prin frigider, grasime unt sau untura si faina, sau reteta gina saleuri saratele fragede
Daca vrem pateuri cu un aluat din retetele astea se umplu cu 230 gr branza sfaramata amestecata cu 1 lg smantana. Am si niste retete de pateuri salvate video
Se framanta un aluat din faina, untul taiat cubulete, branza rasa, 1 ou, condimentele, si se tine 1 ora la frigider in folie alimentara. Se intinde o foaie potrivita din care se taie diverse forma, spirale, bucati de aluat rasucite sau pur si simplu fasii normale. Eu am umplut o parte din aluat la mijloc cu putin cascaval sau branza frecata cu unt, , am rulat-o si apoi am taiat felii. Se ung toate saratelele cu o pensula inmuiata in ou batut si se presara dupa gust mac, chimen sau susan. Merg de minune cu un pahar de bere rece dar noi le-am papat alaturi de un sprit.
reteta mea, am facut-o
Varianta IV reteta clasica, foarte buna
150 gr unt gras
350 gr telemea veche de oaie
500 gr faina
2 oua
100 gr smantana grasa
1/2 lgt turmeric pentru culoare optional
de uns: un ou batut, mac, chimen, susan
Dam pe razatoarea mare branza si untul rece apoi le punem in bol impreuna cu faina amestecata cu turmericul, ouale si smantana. Se poate folosi branza din aceea sfaramata de la tarani. Amestecam ingredientele cu mixerul sau cu mana pana formam un aluat pe care-l inpartim in doua. Veti obtine un aluat mai moale usor de modelat. Se inveleste in folie alimentara si se da la rece pana la momentul pregatirii. Intindem pe blatul infainat o foaie de 5 mm, presaram putina faina si taiem fasii de 1 cm. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut si presaram seminte. Se coc 15-20 min la 180 de grade pana se rumenesc usor deasupra. Se pot face subtiri, crocante dar mai bune sunt mai groase. Se mai pot face si rasucele din aluat. Eu am pus 100 gr unt si 40 untura. Am incercat si amestec de branza dulce de vaci, telemea de oaie si burduf in parti egale 350 gr, 150 unt, am folos toate ingred reci, in castron am pus ouale, smantana, faina, am ras prin razatoarea mare untul si branza si am incorporat rapid,vo parte aluat l am bagat la congelator si restul la rece pana a doua zi. Aici am incercat varianta cu oaie, branza de vaci si burduf in parti egale 350 gr buna dar parca cel mai mult imi place doar cu oaie.
reteta de edithskitchen.ro, aceeasi cu reteta Gina Bradea
DE INCERCAT :
1)
400 gr faina
250 gr unt gras
150-200 gr iaurt gras
25 gr drojdie proaspata sau 7 gr uscata
1 lgt zahar
1 lgt sare
1 lgt chimen macinat
1 ou
Chimen, branzeturi pt deasupra
Putem folosi 100 gr unt si 100 gr untura. Peste faina se adauga grasimea rece taiata cuburi. Se amesteca rapid pana la incorporare. Adaugam sarea si chimenul. Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Punem drojdia si iaurtul in faina, la inceput 150 gr iaurt si daca mai trebuie restul. Se modeleaza rapid un aluat, timp de maxim 5 min, se acopera si se lasa 25 min la temp cam. Formam saratele, ungem cu ou, punem chimen si dam la 180° pt 15-20 min
Sursa Laura Laurentiu varianta fara branza si cu drojdie
2)
250 gr unt gras
250 smantana grasa
250 untura
500 gr branza proaspata urda sau ricotta
150-200 gr branza uscata
700 gr faina
Putin piper
1 ou
Putem folosi telemea de oaie, branza de burduf, cascaval sau parmezan la cele 200 gr. Se face din cantitati egale de smantana, unt si untura. Se poate inlocui una cu cealalta. Frecam bine cu telul smantana, untura si untul la temp camerei, adaugam piperul si oul. Urmeaza urda, mixam si apoi adaugam branza uscata. Punem trei sferturi din faina si incorporam usor dar rapid, aluatul nu trebuie framantat mult ca se gumeaza. Daca mai cere aluatul punem si restul de faina. Se infoliaza cu folie alimentara si se da 12-24 de ore la rece. A doua zi infainam blatul si aluatul deasupra si intindem, impaturim si mai dam 25 min la congelator apoi il lucram. 10-15 min la 200°.
Sursa Gina Bradea saleuri, saratele cu unt, smantana si branza
3)
Reteta savoruri urbane cu branza de vaci si saratele fragede ieftine si spornice
480 gr faina
160 gr untura de porc
150 gr telemea veche de oaie sau cascaval
20 gr drojdie proaspata
1 lgt zahar
un praf de sare
200 ml lapte gras
1 ou
chimen
Drojdia se freaca cu zaharul bine, se adauga sarea si laptele. Se framanta untura cu faina si cascavalul ras apoi se inglobeaza laptele cu drojdia in cantitati mici pana obtinem un aluat tare ce nu se lipeste de mana. Pudram planseta cu faina si lasi aluatul sa se odihneasca 30 min .Se taie o bucata si se intinde in foaie de 5 mm. Se taie diferite forme, se ung cu ou batut si pui chimen. Se dau la cuptor sa se rumeneasca.
reteta de pe gustos.ro
5)
Savoruri urbane reteta strabunicii cu 500 gr branza 500 gr unt si 500 gr faina iar o reteta des folosita adica cantitati egale de branza de care aveti prin frigider, grasime unt sau untura si faina, sau reteta gina saleuri saratele fragede
Daca vrem pateuri cu un aluat din retetele astea se umplu cu 230 gr branza sfaramata amestecata cu 1 lg smantana. Am si niste retete de pateuri salvate video
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu