Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 24 martie 2010

Pui la cuptor






































Varianta I grozava :

1 pui potrivit
Condimente  boia, curry, busuioc, curcuma, etc
Ulei de masline
Legume
Usturoi macinat si intreg
Vin alb daca aveti

Aceasta reteta se face in fel si chip. Puiul curatat pe dinauntru se sterge si se condimenteaza pe toate partile, eu am folosi boia, curry, cimbru, sare, piper, coriandru, seminte de chimen, curcuma, usuroi macinat. Punem ulei de masline si masam. Legumele se taie potrivit, capia, morcovi, ciuperci, albitura, usturoi. Punem condimente si ulei peste ele si amestecam. Asezam legumele in tava si puiul deasupra. Punem apa cat sa acopere legumele sau mai putin o cana- doua, putem folosi si putin vin alb. Dam la cuptorul incalzit la foc mare la inceput pana incepe sa fiarba apoi micsoram.  Pentru un pui de vreo 1.5 kg lasam o ora la 150°-180° iar daca puiul este mai mare lasam o ora si 20-30 min. Am incercat si varianta fara apa in tava si acoperit cu folie dar nu mi-a placut, legumele se usuca si nu-mi place. Alta varianta a fost cu un amestec din zeama de la 1/2 lamaie cu ulei de masline, condimente si usturoi macinat cu care am masat puiul. Data viitoare sa desfac puiul pe burta si sa-l intind in toata tava. Putem acoperi puiul cu folie pentru o ora apoi indepartam si mai lasam 20-30 min fara. Putem aseza puiul  fara legume pe gratarul de la cuptor si dedesubt sa punem o tava cu 2 cani de apa.







Varianta II grozava :

1 pui
Ulei de palmier
Cartofi
Telina
Pastarnac
Patrunjel
Morcovi
Mar
Gutuie
Ceapa
Usturoi
Flori de scortisoara
Lemon grass
cuisoare
Curry
Curcuma
Sare
Piper
Seminte de chimen
Chimen macinat

Asezam in tava legumele taiate dupa preferinta, eu le-am taiat in 4 si am pus cateva cuisoare in mere, gutui si sub pui. Presaram condimente pe legume, asezam puiul taiat pe piept si desfacut. Presaram condimente si peste el si-l dam cu ulei, masam si intindem condimentele. Sub pui punem lemon gras, cuisoare si o parte din legume, acestea se vor inabusi mai bine. De obicei puneam ulei si peste legume dar ies prea grase. Punem folie de aluminiu o intepam si dam la 180° pt 1 ora apoi scoatem folia, intoarcem legumele si le strangem cat mai mult sub pui sa nu se arda si mai lasam 30 min la 150 °, eu l-am lasat vreo 15 min ca puiul era mai mic. Chiar daca nu pun apa si legumele ies putin uscate sunt foarte bune, eventual punem legume multe cat incap in interiorul puiului sau adaugam o cana doua de apa la inceput sau vin alb spre sfarsit. Mai putem folosi la pui o marinada facuta din zeama de la  1/2 lamaie amestecata cu 4 lg ulei de masline si condimenta.










Varianta III :

Ingrediente necesare :

- 1 pui potrivit
- 2-3 cartofi
- ½ punga legume congelate
- Condimente pentru pui
- 1 sfecla mare
- 1 hrean mic
- Ulei de masline
- otet

Mod de preparare :

Puiul se spala si se sterge cu un prosop de bucatarie. Se freaca bine cu condimente (vegeta, cimbru, curry, piper, busuioc, etc) si putin ulei de masline pe interior si exterior si se lasa la frigider cateva ore. Legumele congelate se lasa la dezghetat de preferat tot in frigider. Se curata cartofii si se taie in patru. Se pun intr-un vas cartofii si legumele si se condimenteaza dupa gust. Se pun intr-o punga speciala pentru cuptor legumele si cartofii si deasupra se aseaza puiul. Se adauga un pahar de apa si se leaga bine punga la gura. Se inteapa in cateva locuri si se baga punga in cuptorul incins. Se lasa aproximativ o ora si jumatate la foc mic. Se desface punga pentru a se rumeni frumos puiul si se mai lasa jumatate de ora. Sfecla se spala si se coace in cuptor sau se fierbe insa cea coapta e mai gustoasa. Este gata cand intra furculita usor in ea. Dupa ce s-a racit se rade prin razatoarea mare si se amesteca cu hreanul ras, otet , ulei si sare dupa gust.

Niciun comentariu: