Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 20 martie 2010

Tort cu nuca si ciocolata




























O minunatie de blat

Ingrediente pentru 8 persoane
Timp de preparare:60 minute
Complexitate:medie

Ingrediente:

Blat:

100 g ciocolata amaruie (kandia)
50 g ciocolata cu lapte si alone sfaramate (milka)
100 g unt
5 oua
un praf de sare
100 g miez de nuca
100 g faina
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita praf de cafea
1 lingurita stafide obtional
1 lingura rom
2 linguri cognac alexandrion
100 g zahar

Crema:

500 ml lapte
1 plic crema de cicocolata pentru prajituri Dr Oetker
1 plic crema pentru prajituri cu vanilie
ciocolata sau frisca pentru ornat

Mod de preparare:

Se macina nucile la masina de cafea sau se sfarama cu ciocanul. Am gasit cateva stafide prin camara si le-am pus la hidratat in rom si cognac. Se separa galbenusurile de albusuri. Untul se taie cubulete si se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei. Intre timp se freaca galbenusurile cu un praf de sare si apoi cu zaharul treptat pana se dizolva complet cristalele de zahar. Albusurile la temperatura camerei se bat spuma cu un praf de sare. Se rupe ciocolata bucati si se pune la topit la bain marie. Frecam bine untul, il adaugam la galbenusuri si amestecam in continuare. Se toarna peste compozitie ciocolata topita. Se cerne faina cu praful de copt de doua ori. Se pune in compozitie cafeaua, nucile si stafidele cu tot cu cognac dupa care se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus amestecand rapid de jos in sus dupa fiecare. Se tapeteaza o forma cu hartie de copt si se pune compozitia. Se pune la cuptorul incins pe gratarul din mijloc la foc mic pentru aproximativ 30-40 minute. Se face testul cu scobitoarea pe margini. In mijloc s-ar putea sa fie mai moale din cauza ciocolatei dar dupa racire se intareste. Nu lasati mai mult sa nu se arda. Cand este gata se lasa in cuptor sa se raceasca cu usa intre deschisa pentru a nu se lasa blatul. Mixeaza fiecare plic de crema cu lapte si zahar praf dupa instructiuni. Blatul este foarte moale si pufos si nu necesita insiropare. Se taie blatul racit in trei. Se opreste un sfert din crema de ciocolata pentru ornat. Se pune prima crema de vanilie pe blatul de jos, se aseaza deasupra cel de-al doilea blat, peste el se pune crema de ciocolata si deasupra ultimul blat. Se imbraca tortul in putina crema si cu restul se orneaza. Eu am pus niste ciocolata razuita si praf de cacaoa. Este un tort delicious si foarte aromat.

Niciun comentariu: