Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 martie 2010

Supa crema de linte

























O supa minunata, gustoasa si sanatoasa

Varianta I dietetica : exceptionala

400 g linte rosie
3 l apa
2 cepe rosii
2 morcovi mari
2 patrunjei mari
2 pastarnaci mari
1 telina medie
1 capia rosu optional
1 rosie mare optional
2-3 lg pasta de rosii optional
ulei de masline pentru supa
1 lgt oregano maruntit
3 boabe coriandru
1 lgt chimen macinat
1 lgt boia dulce
Curcuma si curry optional, pt culoare
1 foaie de dafin
Patrunjel
1-2 lg menta macinata optional
crutoane
Servim cu boia dulce, zeama de lamaie, patrunjel si ulei de masline sau razelhanout

Punem intr-o oala de 5 l 1 lgt de sare si 3 l de apa. Taiem radacinoasele felii sau le lasam intregi daca sunt mici. Am folosit ceapa alba si rosie pe care le-am lasat intregi. Le punem in oala si cand au fiert pe jumatate punem lintea. Adaugam 1 lgt boia dulce, 1 lgt praf de chimen, 1 lgt oregano maruntit, coriandru, foaia de dafin si ulei de masline. Cand au fiert complet scoatem cu paleta legumele si lintea. Blenduim toata lintea si o parte din legume astfel incat sa ajunga la consistenta dorita. Punem piureul inapoi in oala de pe foc, gustam si daca mai este nevoie mai blenduim legume. Supa nu trebuie sa fie nici prea groasa dar nici subtire. Se gusta mereu pt ca daca mai blenduiti din legume supa isi mai schimba gustul. Servim cu lamaie, boia, ulei de masline si crutoane. Am taiat cubulete vreo 7 felii de paine din aceea feliata, le-am pus in tava de cuptor impreuna cu niste usturoi zdrobit. Deasupra presaram sare daca vrem si ulei de masline. Le amestecam si le dam la cuptorul dat incet. Cuburile tre sa stea aerisite si nu unele peste altele. Verificam mereu sa nu se arda si le amestecam.

Varianta II prin calire : la fel de buna

Legume punem ce avem si cat avem. Ceapa am tocat-o marunt si radacinoasele o parte le am taiat in patru pe lung si o parte le-am dat prin razatoarea mare. Calim ceapa in mult ulei de masline, ardeiul capia cubulete daca avem si apoi radacinoasele. Adaugam 3 l de apa peste legume si punem 2 lgt sare. Cand incepe sa fiarba spumam si apoi adaugam condimentele. Lasam sa fiarba legumele pe jumatate dupa care punem si lintea. Urmeaza rosia taiata felii si mai lasam 5 minute. De data asta nu am folosit ardei si rosie dar rezultatul este la fel de bun. Strecuram legumele si lintea dupa care blenduim toata lintea cu putina zeama si o parte din legume. Incorporam din piure atat cat trebuie sa iasa supa crema, nici prea groasa dar nici prea lichida. Am blenduit un morcov si putina albitura dar nu mai mult, restul legumelor nu le folosim. Eu am folosit mai multe legume doar pt gust, nu trebuiesc folosite toate pt ca iese prea groasa si isi schimba gustul. In farfurie punem zeama de lamaie, ulei de masline, putina boia dulce sau picanta si servim cu crutoane aromate. Mai putem pune chimen si in farfurie. Este o supa sanatoasa si lintea rosie contine mult fier. Din comoditate la alta supa am calit legumele taiate in patru, am adaugat vreo 3 l  si 800 apa, sare si condimente. Dupa ce au fiert legumele pe jumatate am pus 450 gr linte. Cand a fiert si lintea am strecurat totul, am blenduit lintea cu o parte din legume, am potrivit de sare si condimente. Servim cu lamaie, menta, oregano si praf de chkmen in farfurie. Cand nu am timp tai toate legumele in 4, le calesc, sting cu 3 l de apa si pun sare. Las sa fiarba legumele pe jumate, pun lintea, boia dulce, curcuma, curry si chimen macinat. Scot legumele si o parte din linte, blendez si pun in oala apoi blendez direct in oala restul de linte ramas. Daca dorim o supa de culoarea aceea frumoasa nu punem chimen, foi de dafin, patrunjel, menta si alte condimente care-i schimba culoarea, punem doar boia, curry, curcuma si restul in farfurie. Se pot adauga 2-3 lg pasta de rosii peste legumele calite. Mie imi place sa servesc in farfurie lamaie, boia dulce, ulei de masline, menta, raz el hanout sau patrunjel.

Varianta III cu ghimbir super buna :

250 gr linte, 1 cana plina
2 lgt rase ghimbir proaspat
Ulei de masline
1 ceapa mica 
4 catei de usturoi
1 capia mic
1 cartof mic
1 morcov mic
1 lgt seminte de chimen macinat
1 lgt praf de chimen, este mai fin
Cateva boabe coriandru macinat
1 lgt rasa praf de ghimbir 
1 lgt rasa de curry
1 lgt rasa curcuma
2 lgt rase sare
1 lg menta uscata
2 lg patrunjel
1 lg fze telina

Se pune lintea la inmuiat pt 10 min. Calim ghimbirul tocat, usturoiul tocat si apoi ceapa, eu am folosit ceapa rosie. Chimenul si coriandrul se zdrobesc bine in mojar. Adaugam condimentele si le calim. Urmeaza morcovul si ardeiul cuburi mai mari. Punem cartofii cuburi, sarea si lintea inmuiata. Pui apa, intre 1,5-2,5 l si lasam sa fiarba. Spumam. Cand au fiert toate legumele punem frunzele tocate, blenduim, potrivim de sare daca mai trebuie. Servim cu lamaie, boia, raselhanout, crutoane, patrunjel si praf de chimen. Nu puneti mult ghimbir proaspat, eventual puneti mai putin praf de ghimbir, gustati apoi mai puneti, sa nu iasa prea picant.

varianta IV cu pui :

250 linte rosie
piept de pui
3 l apa sau 3.5
2 cepe intregi
1pastarnac mare
1 patrunjel mare
2 morcovi mari
1 telina mica
1 rosie medie
lamaie
menta
1 lingurita praf de chimen macinat
1/2 lingurita curcuma
1/2 lingurita boia
vegeta
sare

Eu am pus la fiert un os de la un piept de pui mare impreuna cu morcovi, albitura, telina taiate in patru, doua cepe intregi, o legaura cozi de patrunjel, coriandru, sare, praf de chimen, oregano maruntit, ulei de masline, 1 rosie intreaga si sare. Cand au fiert bine le scoatem in strecuratoare si punem lintea. Cand a fiert si lintea o strecuram si blenduim o parte din linte cu putina zeama. Adaudam din linte la supa pana la consistenta dorita, cat de groasa vreti sa fie. Daca e prea lichida mai putem blendui si cateva legume, daca e prea multa linte si mai putina zeama nu puneti toata lintea. Important e sa fie supa gustoasa. Servim cu patrunjel, lamaie si crutoane.

Un comentariu:

Anonim spunea...

retetele tale sunt faine, se vede ca gatesti cu pasiune...